Vad är Kippered Sill och strömming?

En kippered sill är en maträtt som görs av en sill fisk som har beretts eller, mer korrekt, konserverade med kippering. Kippering är en speciell teknik för att bevara fisk vari fisken, vanligen en sill, delas från huvud till svans, rensad, saltad och rökt. Även sill är den vanligaste fisken som utarbetats av kippering, makrill och lax är ofta kippered. Eftersom kippering är i huvudsak en teknik för att bevara kött, kött och annat kött kan också vara kippered. Som ett verb, att Kipper är helt enkelt att bevara genom att gnugga med salt och kryddor innan utomhus torkning eller rökning. p

Kippered sillar oftast äts i Storbritannien, men de finns också på östkusten i Nordamerika, och i andra delar av Europa, såsom Tyskland och Skandinavien. I Storbritannien, är kippered sillar ofta serveras med supé eller hög te. De kan vara kallrökt, filead och konserverad i olja, eller ens varit förkokt "Kipper snacks".

Olika teorier finns om den etymologiska ursprung termen kippering . Etymologiskt fordringar till ett engelskt ursprung pekar på ordet Kip , som betyder kort näbb, eller kipe , en korg som används för att fånga fisk. Etymologiskt banden är också dras till isländska ordet kippa , som betyder "att dra eller rycka", och att det tyska ordet Kippen , som betyder "att ta". Kippered sill förväntas ha konsumerats i Tyskland och Skandinavien så långt tillbaka som till medeltiden. En gemensam måltid på de brittiska öarna är kippered sill och potatis, så kallade tatties och Herrin, eller Spuds och Herrin.

Kippered sill kallas ibland villospår, eftersom de tar på en rödbrun färg när kraftigt rökt. Flesta konsumenter föredrar denna rika färg över blekare kippered sill. Men den omfattande rökning krävs för att uppnå en sådan färg kan torka fisken för mycket. Därför är färgen ofta uppnås genom att addera färg i saltlake där kippered sillar vanligen botas. En sill fisk kan vara en familjemedlem Clupeidae, men de flesta arter är vanligast i kommersiellt bruk är Clupea harengus. Sill finns i grunt vatten i de norra delarna av Atlanten och Stilla havet. Kvaliteten på en kippered sill bedöms av fetthalten, så sill brukar fångas strax innan de börjar leka. På denna punkt har de föds upp, men har ännu inte börjat perioden av svält som följer lek.

De flesta av sill som fångas inom en kort tidsperiod, men den tungt botas kippered sillar senast till nästa fånga säsong. "Kipper Season" är en term som används för att beskriva period med låg handel, när nödvändigheten av sparsamhet leder till konsumtion av konserver, såsom kippered sill.

Termen villospår kan också hänvisa metaforiskt till en omläggning eller distraktion. Denna tolkning har ursprung i traditionell brittisk jakt, där villospår användes för att träna jakthundar. Den stickande fisken drogs över gräset lämnar en doft spår för en valp att följa i praktiken för framtida jakt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.