Hur kan jag göra Jambalaya?

Jambalaya är en populär maträtt kreol förekommer i hela den amerikanska södern i svindlande mängd variationer. Sydligaste kockar är överens om att Jambalaya kan göras från huvudsakligen något i köket så länge det innehåller ris, grönsaker, kött och Creole kryddor. Liksom paella, risotto och andra rätter ris, innebär Jambalaya sauteeing grönsaker och sedan lägga ris och matlagning lager innan sjudande blandningen tillsammans. Jambalaya går också härligt med Gumbo, en annan populär Creole skålen.

Termen Creole hänvisar till människor som lever i södra USA och Karibien som är av blandad europeisk och svart härkomst. Flesta Creoler är också Cajun, vilket innebär att de har tagit en blandning av African American och den franska kulturen. Kreolska kulturen har också en rik mattradition, grundad på "Treenigheten" av kryddor: tomater, lök och paprika. Liksom många andra Creole livsmedel, Jambalaya troligen har sina rötter i det franska köket: den starkaste förslag om ursprunget till ordet är att det kommer från jambalaia , en fransk maträtt som är påfallande lika. Att göra Jambalaya för ett stort parti, börja med Browning två pounds kött i en tung kastrull. Populära val är kryddig södra korv, kyckling, skinka eller skaldjur, eller en kombination. Många livsmedelsbutiker kommer särskild ordning Södra stil korv för dig, och den unika smaken är väl värt det. Strö köttet med salt, svartpeppar och paprikapulver medan det kokar, och lägg den åt sidan medan du koncentrerar dig på resten av skålen.

Välj en tung BULJONGKITTEL att saute hackad vitlök efter smak (tre -sex kryddnejlika), en tärnad lök, hackad fyra pinnar av selleri, och en tärnad paprika tills löken börjar vända öppet. Tillsätt sedan 15 gram av tomatpuré, och rör blandningen så att socker i tomatpuré börjar caramelize, men inte att bränna. När blandningen blir en rik brun färg, deglaze pannan med två koppar av hög kvalitet kycklingbuljong och blanda ihop allt mycket grundligt.

Lägg fyra stora skalade och tärnade tomater och två till tre matskedar av en Creole krydda mix. Om du föredrar att göra din egen kryddblandning, använd två teskedar cayenne, två teskedar svart peppar, en tesked vitpeppar, en tesked oregano och en halv tesked timjan. Cook denna blandning på låg till medelvärme i cirka 10 minuter och kolla kryddningen, justera om det behövs. Tillsätt sedan brynt kött, sex koppar kycklingbuljong, och fyra koppar tvättas och indränkt vitt ris. Cook avslöjats i cirka 10 minuter, tills blandningen har nått en tjock konsistens och är redo att tjäna.

Detta Jambalaya kan lätt tjäna 10 gäster som huvudrätt, och betydligt fler om det erbjuds tillsammans med en rad andra Creole rätter. Om receptet är för stor för att hantera, kan det lätt vara dimensionerade ner för ett litet antal gäster. Om alla Jambalaya är inte ätit i slutet av kvällen, kan det förvaras i kylskåp i flera dagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.