Varifrån Socker ifrån?

Socker kan göras från två huvudsakliga källor, antingen sockerrör eller sockerbetor. Dess historia för införsel till Västeuropa spåras tillbaka till början av tillväxten av sockerrör innan till 6: e århundradet f. Kr. i Polynesien. Den tros ha sedan odlats i Indien i början av 5: e århundradet före kristus, där kejsaren Dareios av Persien noterade sin existens, och gav den mycket populär i arabvärlden.

européerna inte upptäckt socker tills korstågen förde dem i kontakt med arabiska kulturen. De hänvisade till det som den nya "krydda" och användning av socker begränsades främst till de extremt rika. Ett halvt kilo socker var alltför dyra för de flesta.

Tidigt socker från sockerrör genomgick en förädlingsprocess i Italien, och när Columbus lämnade på sina resor, tog han enligt uppgift sockerrör växter med honom, som var fastställs sedan i Västindien. Klimatet i Västindien lånade sig perfekt till sockerrör tillväxt eftersom sockerrör är bäst odlas i tropiska eller nära Tropic temperaturer. Denna expansion av förmåga att växa massor av sockerrör, småningom ledde till inrättandet av sockerplantager i hela Karibien.

Storbritannien hade byggts upp under 100 sockerbruk av 18th century, förblev ändå socker dyrt. Även med detta stora antal sockerfabrikerna var fortfarande svårt att få, och den brittiska regeringen betonade super-höga skatter på det. Det skulle ta ungefär 100 år innan socker skulle vara tillgänglig för den vanliga människan, som fortfarande används främst honung som sötningsmedel. Samtidigt gjordes socker mer tillgänglig genom införandet av sockerbetor. Mycket av det socker som finns i Europa i slutet 19th century var från sockerbetor och sockerrör inte. Endast omkring 30% av sockret i världen är gjord på sockerbetor. De övriga 70% är tillverkad av sockerrör. Sockerrör odlas i södra USA, Mexiko, Sydamerika, Afrika, Sydostasien och norra delarna av Australien. Betor tenderar att odlas i svalare klimat, som Kanada, fd Sovjetunionen och Västeuropa.

American socker kan komma från sockerrör som odlats i Kalifornien eller Hawaii, under det berömda C H varumärke. Florida är också en stor producent och distributör av socker, men svåra orkaner har ibland stoppat både produktion och distribution. Nordvästra Europa tenderar att få större delen av sitt socker från betor, som växer bra i mindre soliga klimat. Iriska socker från betor är särskilt gynnade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.