Vad orsakar Flour to Explode?

Flour exploderar under vissa villkor av två skäl. Den första är att mjöl är stärkelse. Stärkelse, precis som andra kolhydrater, brinner mycket lätt. Andra, medan mjöl inte är explosivt i en inert tillstånd, det kan sprida i luften och skapa en potentiellt explosiva dammoln. Mjöl explosioner oftast förekommer i utrymmen där mjöl är starkt hanteras, men i liten skala explosion kan skapas på hemmaplan också.

Mjöl består av kedjor av glukosmolekyler, vilket innebär att det är en komplex kolhydrat. Även mjöl är inte söt i smaken, behåller den det mycket brandfarliga egenskaper sockerarter. Kommer dock mjöl antänds inte om det är tätt packade, eftersom det ofta är i ett hem kök. Mjöl måste ha gott om luft att explodera, kan vara fallet i en kvarn när en slängde mjölsäck splittringar öppet, till exempel.

För mjöl att explodera, det måste vara ett mycket spridd damm. Ungefär två uns (56 gram) mjöl suspenderas i en kubisk gården (en kubikmeter) luft kommer ha explosiva egenskaper. Om en flamma införs för mjöldamm, den individuella mjöl partiklarna kommer att brinna. Om dammoln är stort nog, en blixt brand inne i dammoln kommer att leda till, vilket kan skapa en allvarlig explosion.

Mjöl explosioner är en mycket större risk i områden där stora mängder mjöl hanteras. Även om en liten damm moln av mjöl kan antända i ett hem kök, skulle skadan sannolikt inte vara allvarliga. I ett korn hiss eller kvarn, dock risken för ett mycket stort moln av mjöl eller säd damm är mycket högre. Av denna anledning sätts samman i dessa utrymmen för att förhindra dammoln, och potentiella källor till öppen eld är vanligen skyddade.

En del naturvetenskapliga studier skapa ett litet mjöl explosion att illustrera principen. Ett enkelt och relativt säkert sätt att göra detta är att tända ett ljus inne i en burk med lock. Poke ett strå genom ett litet hål borrat ungefär ljus nivå, och puff mjöl till kan genom halmen. En liten brand bör leda blåser locket på burken av. Om bara en liten mängd mjöl åstadkommer detta, kan resultaten av en större mjöl explosion lätt att föreställa sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.