Vad är historia Fondue?

historia fondue är intressant för alla som gillar att doppa i det förflutna för att förstå den kulinariska njuter av idag. Fondue är nästan alltid vara med ursprung i Schweiz, med början på 1950-talet. Datumet är faktiskt felaktig och tvistar om huruvida schweiziska faktiskt "uppfann" fondue. Dessutom, vad vi skulle tänka på som fondue idag (smält ost med bröd kuber, kokt nötkött i olja eller smält choklad) är inte fondue från det förflutna.

tidiga historia fondue tyder på att smälta ostliknande var troligen bonde mat, ett bra sätt att använda upp hårdost och överblivna bröd. Men hur tidigt bönderna skapade receptet, och om detta var exklusivt till Frankrike eller Schweiz eller gemensamt i båda fortfarande höljt i dunkel. De tidigaste recept utskrivna för fondue tillskrivs regioner som är oberoende av båda länderna, och senare blev en del av Schweiz, och dessa recept, som förekommer redan i slutet av 1600 lägga ägg till fondue.

smält ost, typiskt Gruyère, lades till ägg, som var kodade då. Historia fondue sedan tar en tur tyder på att fondue är faktiskt en ost soufflé. I huvudsak har du två olika "fondue rätter" både inklusive ägg, och varken en vilja att ostfondue med idag. I början av 20th Century, recept framträder slutligen som låter som modern ostfondue, med offentliggörandet av Madame Saint-Agne franska kokbok La Bonne Cuisine 1927. Det är där några historiker som hävdar att historien om fondue, som vi känner den idag, verkligen uppstår. Obs boken är franska, inte Schweiz. En annan viktig punkt i historien om fondue är införandet av kött fondue, som tros ha skapats i New York på 1950-talet, av Chef Konrad Egil av Chalet Swiss Restaurant. Å andra sidan, historien om fondue gjort med kött får tillbaka mycket längre, och ibland krediteras munkar i Frankrike, eller arbetstagare i vingårdar. Oavsett ursprung, kött, vanligtvis nötkött, var doppas i kokande olja. Detta kan ha inspirerats av kök långt från USA, Frankrike och Schweiz. Tableside tillagning av livsmedel är vanligt i många asiatiska kök. Dessutom har flera smält ost recept på spanska och mexikansk mat, såsom Queso de fundido ost och korv kan föregår Saint-Agne har smält ost recept.

Under 1960 och 1970, fondue partier i Amerika blev mycket populär, lägga till ännu ett kapitel i historien om fondue. Människor kan tjäna endast ostfondue (med ost som cheddar och Gouda är populära val) eller de kan tjäna en hel kurs ost och sedan nötkött fondue. Du kan fortfarande hitta fondue krukor i varje kök utbudet affär i USA, tillsammans med fondue gafflar för nötkött eller rostat bröd, så att folk kan läsa detta. By 1964, dessert på ett sådant parti skulle kunna omfatta chokladfondue, där människor doppade frukt, marshmallows eller små kakor i smält choklad.

Den schweiziska, och många franska provinser serveras fortfarande fondue, och i Schweiz, är det inte svårt att hitta den. I slutet av 1970-talet i Amerika, föll fondue partier ur modet, men de har gjort en comeback börjar i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Det kan vara roligt att vara värd för en, och det är klart mycket lättare att förbereda modern fondue av alla slag än det är att fastställa det slutgiltiga och obestridliga historien om denna tableside kulinarisk njutning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.