Vad är en kinesisk Gooseberry?

"kinesiska krusbär" är den mindre kända namn för kiwifrukt, en populär subtropisk frukt som blev känd över hela världen på 1950-talet, när det började exporteras från Nya Zeeland i stor skala. Den kinesiska krusbär har en karakteristisk syrlig, syrlig smak och köttiga gröna kött. Frukterna kallas även ibland kiwifrukter, eller helt enkelt kiwi. Oavsett konsumenter kallar den, är den frukt som använts i en mängd olika rätter, och det är också ätit ur handen. Många livsmedelsbutiker utföra kinesiska krusbär i säsong, och de kan också odlas hemma i tempererade klimat.

Frukten växer naturligt i södra Kina, där det har historiskt varit känd av en rad namn. I början av 1900-talet importerades ett flertal anläggningar till Nya Zeeland, där de tog på i liten skala i privata trädgårdar. Den kinesiska krusbär har mycket dekorativa blad och attraktiva vita blommor, så många trädgårdsmästare växte det som en avslutande vinstock samt en frukt som producerar växt. 1924 utvecklades en kraftig, stor sorten kallas Hayward, och kommersiell produktion av den kinesiska krusbär började på ett mer seriöst sätt. I början av 1950-talet började kinesiska krusbär som skall exporteras till olika länder runt om i världen, inklusive USA. Nya Zeeland odlare ändrade namnet på frukten till "melonette," på grund av farhågor om kalla kriget fientligheterna mellan USA och Kina som skulle kunna göra en "kinesisk" frukt oattraktiv för den amerikanska marknaden. American importörer inte fancy namn, dock, vilket leder Nya Zeeland odlare att föreslå alternativa namn kiwifrukt, som snabbt populär.

Flera varianter av kinesiska krusbär odlas runt om i världen, inklusive en gyllene version med söt, soligt kött och kall-hardy versioner avsedda för kallare klimat. Frukterna är höga i C-vitamin och fibrer, och de görs i sylt, läggas till fruktsallader, och ätit rak. Vissa konsumenter njuta av fuzzy brun hud, medan andra föredrar att ösa köttet ut. Kiwi innehåller också ett enzym som vissa människor är allergiska mot, leder till en tinging, ibland obehaglig känsla på läpparna och munnen för vissa konsumenter. I extrema fall kan allergi vara strängare, kräver läkarvård. Personer som är allergiska mot papaya och ananas bör nog undvika kiwi också.

De flesta sorter av frukten är härdiga genom USDA zon åtta, så länge de är vuxna i tempererade väder med svala vintrar och milda somrar. Vissa sorter har fått särskilt uppfödda för kallare väder, och de är ofta tillgänglig på Garden butiker i dessa regioner. Eftersom kinesiska krusbär är en vinstock, bör planteras med en stadig spaljé, och cirka 20 fot (sex meter) bör lämnas mellan växter. Om frukten är en önskvärd, bör åtminstone en manlig växt planteras för varje nio honväxterna. Den kinesiska krusbär föredrar väldränerad jord i full sol exponering, och det bör beskäras varje år för att uppmuntra hälsosamma frukt som producerar vin. Det kommer ta två till fyra år för en kiwi för produktion av frukt efter planteringen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.