Vad är en Single Malt Scotch?

Scotch whisky är en särskild typ av whiskey gjord i Skottland, som i allmänhet bara kallas skotsk whisky. Det finns fem sorters whisky med single malt whisky, Vatted malt whisky, blended Scotch, enda säd scotch, och blandade säd Scotch. Scotch går tillbaka till åtminstone slutet av-15: e talet, även om det troligen funnits i årtionden innan. I hundratals år, höga skatter lett till att endast en handfull licensierade destillerier, men sedan början av-19-talet har det funnits en rad olika destillerier, alla producerar sina egna ta på maltwhisky. Man kan skilja Scotch in i två huvudkategorier: blended eller enstaka block framför hjulen. Inte alla Scotch är tillverkad av mältat korn, och majoriteten av Scotch använder olika typer av spannmål. Blended whisky säd, till exempel, använder olika grain whisky från olika destillerier, blanda dem för att få önskad smak. Single grain Scotch inte nödvändigtvis bara använda mältat korn eller hela korn, men det gör alla kommer från ett enda destilleri. Vatted Scotch tar ett antal destillerier "maltwhisky erbjudanden och blandar ihop dem. Och blended Scotch whisky kombinerar maltwhisky med säd whisky från olika destillerier.

maltwhisky är dock i allmänhet ses som den bästa typen av skotsk whisky. Det måste vara destillerat av en enda destilleri, endast med mältat korn, i Skottland, med en pot still. Dessutom, en maltwhisky måste lagras i Skottland, på ekfat under minst tre år, men de flesta single malt är i åldern för betydligt längre tid innan buteljering. På grund av de jämförelsevis små storlekar tillverkas i maltwhisky, liksom den höga verkställas kontroller tenderar att vara relativt dyr, och den högsta slut single malt block framför hjulen kan bli mycket kostsamma.

Produktionen av maltwhisky bygger på relativt små serier produceras, för att säkerställa en hög kvalitet. Dessa partier är sedan smakade och blandas vid destilleriet att skapa en god blandning och sista maltwhisky. Större destillerier har generellt mer konsekvent från år till år, eftersom de har många partier att smälta att uppnå en sådan enhetlighet, medan mindre brännerier kan uppleva fler avvikelse från en norm. Vissa destillerier fortsätta faktiskt avvikelse i deras skotsk whisky, så att partier från ett visst år för att fastställa att viss årgång, mycket i verken sätt vinet.

Det finns bara tre ingredienser i maltwhisky, och så alla dessa ingredienser behandlas med största omsorg. Medan andra block framför hjulen kan använda andra sädesslag, maltwhisky uteslutande grundas på korn, jäst och vatten i sina förberedelser. Vatten kan komma från olika källor, med många moderna destilleriet med destillerat vatten för att bättre kontrollera sin smak, medan de flesta traditionella destillerier använda en lokal källa till källvatten, som behandlats som en källa till stolthet. Kornet får gro ett par dagar i vatten, ger malt för Scotch genom omvandling av korn stärkelse till sockerarter som kan jäsa till alkohol. Torvrök är ofta också till i processen, att ge Scotch en distinkt rökig smak.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.