Vad är en Harvey Wallbanger?

En Harvey Wallbanger är en typ av blandad drink bestående av vodka, Galliano ® örtlikör och apelsinjuice. Den mest allmänt accepterade recept på drycken samtal för fyra uns (120 ml) apelsinjuice och ett ounce (30 ml) av vodka blandas över is och rörd. En halv ounce (14 ml) Galliano ® är sedan läggas på toppen, men inte rörs i. dryck serveras med sugrör, eftersom den är avsedd att drickas nedifrån och upp. Beror till stor del av dess namn, har det blivit en mycket välkänd typ av cocktail.

Ursprunget till Harvey Wallbanger är en fråga höljd i dunkel, men minst två framträdande teorier finns. Den första är att det skapades av en bartender vid namn Bill Doner på en bar som hette The Office i Newport Beach, Kalifornien. Även denna förklaring är enkel och lätt att tro att många föredrar den populär legend som håller att det var uppkallad efter en surfare från Manhattan Beach nära Los Angeles. Den här versionen sägs att surfare vid namn Harvey, njutit av cocktail känd som en skruvmejsel, som är vodka och apelsinjuice, preparerade med Galliano ® likör. Efter en särskilt svår dag som han förlorat en viktig surfa konkurrens, han sa att har ätit en alltför många av hans favorit dryck. När han slutligen lämnade baren, han var så berusade att han snavade och snubblade in några möbler och en vägg innan han gjorde sin väg ut genom dörren. Han var ordinarie i baren, och när han kom tillbaka nästa gång, fann han att han redan hade fått smeknamnet "Harvey Wallbanger", därav namnet på drycken.

De flesta berättelser om ursprung drycken placera den i Kalifornien i eller omkring 1952. I varje fall var det inte allmänt känt utanför denna stat under en tid. Det blev ganska populär med början på 1970-talet som en följd av att serveras på flygningar som opereras av flygbolaget TWA. Ingredienserna i en Harvey Wallbanger, men i olika proportioner, ingick också i en Bundt kaka recept som sägs smaka anmärkningsvärt lik den cocktail själv.

Med tiden har gått har man ändrat det ursprungliga Harvey Wallbanger att passa deras egna preferenser. Vissa njuta av drink med Galliano ® rörde i med resten av ingredienserna, snarare än flöt ovanpå. Citrus-vodkan är också ett vanligt alternativ till den vanliga typen. Vissa ersätta ens apelsinjuice med ananasjuice för en uppfriskande variation. Idéer som dessa är, naturligtvis, hur många nya drinkar är påhittat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.