Vad är Dish Called Poke?

Poke är en Hawaii maträtt som består av rutinerade rå fisk. Det är ett mycket populärt i Hawaii, där det behandlas som ett kännetecken för lokala köket, och i vissa områden har hoppat gränsen, som förekommer i livsmedel som riktar sig till turister. Hawaii är också värd för en årlig säcken festival, där man konkurrerar med recept för att fira detta klassiska Hawaiian mat. På Hawaii, många restauranger erbjuder säcken, särskilt om de tillgodoser behoven hos lokalbefolkningen, och det är också ofta gjort hemma för tillfällig konsumtion och sociala händelser som parter. Detta maträtt utformad som en förrätt, vilket en del personer att hänvisa till det som en sorts fisk sallad. Det är oftast serveras i små mängder som är avsedda att vässa aptiten och öka intresset för resten av måltiden, och det kan fastställas på bufféer och partier som snack. Det bästa peta görs med färsk fisk, även om vissa kockar också använda fisk som har flash frysta, och ett stort utbud av fisk kan användas, trots att tonfisk är en särskilt populär ingrediens. I Hawaiian " poke "(uttalas" POH-kay ") betyder" att skära eller klippa. "Som du kanske tror, den fisk som används i säcken skärs i små bitar, typiskt kuber, men äventyrliga kockar får mer vågad. Fisken är kryddad med ingredienser som soja, grön lök, relishes kukui mutter, och så vidare, och peta ofta innefattar tång också. Vegetarianer behöver inte lämnas ut, peta kan göras med tofu också.

polynesier har ätit fisk i olika former i århundraden, och det är säkert att anta att någon form av rutinerade rå fiskrätt har ätit på Hawaiiöarna under mycket lång tid. Men poke verkligen steg till framträdande på 1970-talet, när äventyrliga Hawaiian kockar började utforska asiatiska köket, skapa en version av säcken som är mycket influerad av traditionell japansk matlagning. Runt denna tid började Sam Choy värd för årliga säcken festivalen, populärvetenskaplig skålen.

Poke är ett av de få traditionella Hawaiian rätter som har överbrygga klyftan mellan lokalbefolkningen och turister. Många andra traditionella Hawaiian rätter som Spam musubi är egentligen bara njöt av det lokala samhället, eftersom de avspeglar en förvärvad smak och ett komplext kulturarv. Säcken, å andra sidan garanterar lockar turister eftersom det har en lätt, Asien-inspirerade smak och integrerar skaldjur, och sedan länge etablerad plats i hawaiianska kulturen som den kommer att förbli en del av det lokala köket under överskådlig framtid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.