Vad är Camu Camu-bär?

Camu-camu bär är frukten av Camu-camu träd hemma i regnskogarna i Amazonas i Peru och Brasilien. Camu-camu bär har en röd eller lila hud, vitt kött och stora frön. Även om de liknar körsbär i utseende, de är mycket surare och vanligtvis inte ätit klart. Den inhemska befolkningen i Amazonas regnskog har skördats och odlas Camu-bär camu sedan före ankomsten av européerna. Under de senaste årtiondena har frukten blivit populärt på utländska marknader, främst i Japan. Camu-camu bär har en hög dos C-vitamin, bioflavanoids, aminosyror, och är därför ibland används för att producera ett kosttillskott i kapslar eller pulver. Även Camu-camu bär är inte den mest smakrika bär, de har en tilltalande doft och färg. De används ofta som ingrediens i glass, godis, eller liknande rätter istället för att äta vanlig.

Camu Camu-bär är lätta att odla, och Camu-camu träd växer i tropiska och subtropiska klimat. Växten kräver mycket vatten, men tål översvämningar och relativt låga temperaturer, men inte frost. Camu-camu bär börjar växa när trädet är mellan fyra och sex år gamla, och de visas en gång varje år. Camu-camu träd kan fortsätta att bära frukt i årtionden.

Även Camu-camu bär blir mer populär utanför deras naturliga miljö, det finns några hinder för deras framgång på marknaden. De är ganska dyra och därför har svårt att konkurrera med andra källor för vitamin C och mer smakrika frukter. Förvärrar problemet är anläggningens bristande synlighet på utländska marknader.

Mest Camu-camu bär skördas från vilda växter, vilket gör utbudet och priserna nyckfull. Dessutom är vilda Camu-camu träd är mycket upp och kan bli utrotningshotade. Medan växande kommersiella grödor kan minska problemet, kan det också negativt påverka inhemska befolkningen som lever skördar frukter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.