Vad är Allergivänliga Mat?

Allergivänliga mat är mat som är osannolikt att orsaka allergiska reaktioner. Det används i eliminering dieter som utnyttjas för att hålla fast orsaker till födoämnesallergier, och det rekommenderas ibland att föräldrar till små barn, särskilt barn i en familj med en historia av födoämnesallergier. Många livsmedel är naturligt allergivänliga och lätt att integrera i en allergivänliga diet, och det är också möjligt att hitta tillverkade livsmedel som tillverkas av företag som specialiserat sig på allergivänliga mat. Dessa livsmedel har en tendens att bli dyrt, och de finns tillgängliga via stora livsmedelsbutiker och hälsokostbutiker. En del tycker att ordet "allergitestad" förvirrande, eftersom de tror det betyder att något allergivänliga inte kommer att framkalla en allergisk reaktion. I själva verket "hypo" bara betyder "mindre" så allergiframkallande livsmedel är mindre benägna att ge allergiska reaktioner. Detta innebär att någon fortfarande kan få allergiska mot allergiframkallande livsmedel, speciellt om personen hade en mycket oklar allergi eller en extremt hög känslighet. p

förpackade livsmedel som är avsedda att vara allergivänliga sker utan användning av gemensamma allergener som vete, nötter, soja, skaldjur och mejeriprodukter. Idealfallet är allergivänliga mat gjord i en anläggning som inte hanterar någon av dessa poster, för att undvika risken för korskontaminering. Vissa livsmedel kan undanröja alla kärnor som innehåller gluten, tillsammans med majs, mango, aubergine, tomater och andra livsmedel som är vanligt i samband med allergiska reaktioner.

Naturligtvis allergivänliga mat inkluderar ris, äpplen, päron, bönor, lamm, och de flesta grönsaker. I fråga om någon med en misstänkt födoämnesallergi, kommer en läkare utfärdar vanligen en förteckning över säkra livsmedel som konsumeras av patienten under flera veckor innan han eller hon sakta lägger allergener tillbaka i kosten. När en allergisk reaktion är erfaren, kan spåras till ett visst livsmedel och därigenom precisera allergenet. En del föräldrar använder allergiframkallande livsmedel för mycket små barn, av oro för att tidig exponering för potentiella allergener kan utlösa utvecklingen av ett immunsystemet, vilket gör barnet allergiska. Jordnötssmör, till exempel inte kan erbjudas till små barn av den anledningen. Föräldrar bör definitivt rådfråga en allergi specialist om en lämplig kost för sina barn, eftersom ytterligare information om allergier är alltid upptäckts.

Människan är inte de enda som ibland behöver hypoallergeniskt mat. Husdjur och djur utvecklas ibland reaktioner födoämnesallergenen, och flera företag tillverkar mat som är lämplig för djur på en hypoallergeniskt diet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.