Vilken mat är rik på omega oljor?

Omega oljor är fleromättade essentiella fettsyror som har fastställts genom ett flertal studier har positiva hälsoeffekter. Omega oljor, även kallat omega fettsyror, är bland familj av essentiella fettsyror som kroppen behöver för att överleva, men kan inte producera på egen hand. Som en följd av detta måste dessa oljor komma från källor i kosten, och det har visats att en kost rik på omega oljor ger friskare och längre liv. Det finns många kosten alternativ för människor som försöker öka sitt intag av omega oljor.

Omega oljor kan sänka blodtrycket, minska risken för hjärtsjukdom, öka hälsan i hud och naglar, och har anti-inflammatoriska förmåner. Vissa omega oljor som omega-3 är också högt i fiber och andra näringsämnen för att öka den fysiska hälsan. En annan typ av Omega olja, Omega-6 finns i linolsyra, en essentiell fettsyra som kommer från växter.

Inte bara får tillräckligt med omega oljor viktigt men korrekt förhållandet mellan omega-6 och omega -3 fettsyror är viktigt för att förebygga sjukdomar. Människor har ofta alldeles för hög andel. Sjukvårdspersonal anser att förhållandet bör minskas till fyra portioner av Omega-6 till varje del av Omega-3, och lika för lika förhållande skulle vara ännu bättre.

För anläggning källor till omega oljor, lin frön, rapsolja och valnötter är både rik på omega-3, som är soja och vinter squash. Dessa vegetabiliska källor kan ätas direkt eller omvandlas till kosttillskott såsom linfrö olja. Omega oljor kan också härledas från spenat, blågröna alger, majs, vetegroddar och pumpa. Även vegetarianer kan ha hört annars kan omega oljor lätt kan härledas från växter och det finns ingen anledning att ta kosttillskott som t. ex. fiskolja.

Många typer av fisk är också rik på omega oljor, samt många andra viktiga näringsämnen för hälsan. Ungefär två portioner fet fisk per vecka kommer att ge en hälsosam nivå av dessa essentiella fettsyror. Konsumenterna bör vara medveten om att vissa fiskarter har en hög kvicksilverhalt, och överdriven konsumtion av fisk som haj, svärdfisk, och långfenad bör begränsas.

Fiskar som är rik på omega oljor innehåller lax, hälleflundra, snapper, pilgrimsmusslor och räkor. Dessa fiskar är lätt tillgängliga i de flesta dagligvarubutiker i färska, frysta, torkade och konserverade sorter. När ätit med en balanserad tallrik med grönsaker, fisk kan göra en läcker och välsmakande middag. Fisken är frisk, bör det ångas, bakad eller stekt, snarare än stekt. Prova serverar fisk med linfrö olja för en extra dos av smak och omega oljor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.