Vilka olika typer av ris?

många typer av ris odlas över hela världen, från aromatiska rissorter som wehani ris till ren Mellankornigt vitt ris. Experimenterar med olika typer av ris kan ge några överraskande och roliga nya smaker, och du kanske vill undersöka ris gången på din lokala marknad mer ingående om du tycker att ris är alltid intetsägande och tråkig. Faktum är att många rissorter är ganska exotiska, som svart ris, som kockar på en distinkt mörkt lila till svart färg.

Alla typer av ris delas upp i två huvudkategorier: fullkorn ris och vitt ris. Fullkorn ris har varit minimalt bearbetat, så att det behåller sin näringsrikt skal. Eftersom hela korn ris med ytterskal, tar det längre tid att laga mat, men det tenderar också att vara mer smakrik, aromatisk och färgrik. Fullkorn ris har också särskilda lagring överväganden, eftersom det kan härskna om den förvaras i rumstemperatur. Vitt ris, å andra sidan, har bearbetats så att skalet eller kli tas bort, och i vissa fall kan det vara polerade för att ta grodden bort också. Vitt ris kräver mindre matlagning, och den har en mer mild smak, men den har också lägre näringsvärde, om detta var ett problem.

Ris är också definieras av längden på sin säd. Kort till medellång råris som Arborio ofta används i rätter som risotto, där en tät ris som håller sin form väl kan vara mycket användbara. Sushi, å andra sidan, kräver ett medium råris, medan andra kockar får långkornigt ris som Basmati att följa indisk och kinesisk mat. Olika typer av ris också kan ha olika nivåer av stärkelse, vilket gör att riset vara klibbig, vilket är fallet med många asiatiska sorter, eller mer lös. Andra kan berikas med tillägg av vitaminer och mineraler för att främja kostvanor.

Brown rice är en välkänd mängd fullkorn ris. Kockar kan också hitta wehani ris, som är en mer rödaktig färg, liksom svart ris, med en svart till lila ytterskal. Aromatiskt ris brukar fullkorn, med många regioner som producerar unika aromatiska specialiteter som kan vara svåra att få tag i andra delar av världen. Aromatiskt ris har en rik, nötaktig smak och en rad olika aromer, beroende på den specifika sorter. Doften kan förbättra smaken på livsmedel som tjänstgjorde tillsammans med aromatiskt ris.

Ris generellt bör tvättas innan tillagning, för att ta bort delar av växtmaterial och övriga material som kan påverka den variant av ris. Blötläggning kan också dra ner på tillagningstiden, även om vissa recept kan kalla specifikt för ris som inte blötläggas, i dessa fall bör du följa instruktionerna i receptet. Var medveten om att fullkorn rissorter som håller bäst när de förvaras i kylskåp och användas inom sex månader, medan vita riset kan förvaras i rumstemperatur i upp till ett år och ibland längre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.