Vad är sötsur sås?

Sötsur sås är en sås som kombinerar både söta och sura smaker, skapar en distinkt syrliga mouthfeel. Många associerar denna rätt med kinesisk mat, men i själva verket många kulturer har en tradition att blanda söta och sura smaker på olika sätt: tranbärssås, till exempel en New World mat, är tekniskt en form av sötsur sås. Det finns flera sätt att bereda och använda sötsur sås, och det anses allmänt används över hela världen.

sötma och syrlighet är två av de primära och distinkta smaker som kan upptäckas genom tungan . Man kan också smaka sälta, bitterhet och en femte smak kallas umami. "Dessa fem smaker kombineras i en mängd olika sätt att skapa ett gigantiskt bibliotek av smaker, från den bittra smaken av kaffe till den söta smaken av färska frukter. Många kulturer har en historia av att spela med kontrasterande smakar sött och surt, sött och salt eller sött och bittert i sin matlagning, med samspelet av smaker för att förbättra smaken av deras kök.

Denna sås Wikipedia visserligen sitt ursprung i Kina, med de flesta tecken tyder på att det kommer från Canton, hem Gulaorou. Gulaorou är faktiskt en gemensam nyår behandla även i dag i denna region i Kina, och det är troligt att såsen samt utåt skålen spridas från Canton. Hunan innehåller också ett anspråk på uppfinningen av sötsur sås, och det är möjligt att det uppstått oberoende där, som en kombination av sötsur är knappast rocket science att räkna ut. I kinesisk matlagning, sötsur sås är gjord med bara två ingredienser: socker och vinäger. Sockret kan vara vit eller brun, med några kockar som använder melass eller andra sötningsmedel som honung och vinäger kan ibland ersättas med risvin. Den distinkta röda färgen som många västerlänningar förknippas med sötsur sås beror på tillsats av tomatketchup, en västerländsk uppfinning.

I Kina, sötsur sås kan användas för doppning, och även som matlagning sås. Det kan också användas för att klä sallader och andra smårätter, beroende på region och smak av kocken. Utanför Asien, olika regionala tar på sötsur sås används i stort sett samma sätt. Kan till exempel kockar i den amerikanska Södern göra skinka med honung och apelsinjuice, en blandning av sött och surt, och italienarna är stora fans av Saba, en rik minskning med färsk druvjuice som har både söta och syrliga toner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.