Vad är såsen Called Mole?

mexikanska sås kallas mullvad (uttalas moh-låg), hänvisar faktiskt till ett antal olika såser. Dessa är ofta nonchalant definieras som en mexikansk sås som innehåller choklad, men sådana individuella såser och rätter gjorda med mullvad kan använda många olika ingredienser. Mole är ett derivat av det aztekiska ordet moll som översätts till stuvning eller sås, eller är tänkt som en blandning av ingredienser.

Det finns Manty ursprung berättelser för mullvad, de flesta överens om såsen uppfanns först i slutet av 17th century och var ett försök att blanda New World ingredienser som choklad med gammaldags kryddor. Många tror mole kan ha varit en uppfinning av Sister Superior Andrea i Santa Rosa kloster, som ett sätt att tacka ärkebiskopen för att bygga klostret i Puebla de Los Angeles, i Mexiko.

Mole poblano kan vara en maträtt som många känner till. Det görs vanligen med fjäderfä, kyckling eller kalkon, kokt tillsammans med mole sås. Mole sås ofta kommer i pastaform, som vid uppvärmning blir en slät sås. Du kan faktiskt köpa mullvad pasta, men kockar naturligtvis rekommenderar att göra din egen. Kryddor i mole kan innehålla peppar, spiskummin, kryddpeppar, kanel, koriander och kryddnejlikor. Krydda blandningen funktioner blandningen av sött och kyndel som exemplifierar några bra mole sås.

Mole kan komma i olika färger. Green mullvad, till exempel, fokuserar på att lägga tomatillos att uppnå den gröna färgen. Detta kan kallas mullvad Verde, och ofta innehåller pumpafrön. Svart mullvad eller mullvad neger, inkluderar chilhuacle neger chili, vilket gör såsen en djup mörkbrun. Gult mole ofta använder Guajillo eller New Mexikos chili för att uppnå ett gult till brunt färgade sås.

Mole sås av alla typer kan läggas till soppor och grytor, och toppar många traditionella mexikanska rätter. Enchiladas slathered med mole sås är ganska vanligt i Mexiko. Många experter på mexikansk mat tror att invånare i delstaten Oaxaca fram de finaste mol sorterna i Mexiko, erbjuder sju olika typer av mole. I Veracruz, skiljer sig mullvad verde från andra former eftersom den inte innehåller pumpafrön.

Making mullvad hemma kan vara roligt, men ingredienser, särskilt kakaobönor kan vara svårt att hitta. De flesta kockar föreslå alternativ för smältande Ibarra choklad, även kallad mexikanska choklad. Om du har problem med att hitta ingredienser, såsom särskilda chili att göra olika typer av mullvad, mexikansk eller Latino dagligvaruhandeln är de bästa ställena att titta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.