Vad är olika typer av te?

Camellia sinensis är växtarter alla teer, bortsett från örtteer, härrör från. Örttéer faktiskt specifika torkade blommor och örter och är egentligen inte "te". Både te och örtteer kan bryggt lös med en sil eller med hjälp av bekväma tepåsar och njöt i läckra varmt eller iskallt drycker. De tre huvudsakliga sorter av Camellia sinensis te anläggningen är Indien, eller Assam, Kina och hybrid. Indien te är stora blad och växer bra i lägre höjder, medan Kina te är små blad och växer bra i högre höjder. Hybrid te blandar mängder av både Kina och Indien teer. De fyra huvudsakliga typer av te från Indien, Kina och hybrid teer är oolong, grönt, svart och vitt.

Vitt te är den ovanligaste och minst bearbetade te. Smaken kan vara mycket gräsbevuxen ibland. Bearbetning te innebär vanligen oxidering, eller jäsning. Den oxidation uppstår när enzymer i te anläggningen är antingen blåmärken och krossad så att de enzymer utsätts för luft. Vitt te är inte oxiderats alls, utan bara lämnas att torka som den är. Denna lufttorkning processen kallas vissna .

Vitt te har fått sitt namn från sin silver-färgade torkade knoppar med sina vita, tråd-liknande utväxter. Vitt te har minst mängd koffein och det högsta beloppet av antioxidanter av de fyra huvudsakliga typer av te. Silver Needle är en typ av vita te med en delikat söt smak.

Svart te är den mest populära te i världen, men inte har så många antioxidanter som andra typer av teer och innehåller mest koffein. Svart te är helt oxideras. Bladen är rullade för att bryta upp ytan så att bladen är öppna för luft. När bladen är helt oxideras de vänder helt svart, därav namnet svart te. Keemun svart te sägs ha en choklad-liknande smak. Darjeeling och Ceylon är andra exempel på svart te.

Grönt te är närmare vitt te än svart te eftersom det är icke-oxideras. Skillnaden mellan vitt och grönt te är att grönt te använder rullade blad och inte knopparna. Den gräsbevuxna smak av grönt te är mycket lik den i vitt te och grönt te är låg koffein och hög antioxidanter än svart te. Jin Xian Te Jian och Hojicha är typer av grönt te.

Oolong te anses ofta vara den svåraste te att processen som oolong bladen är bara delvis oxiderade. Bladen kan inte brytas eller krossas, eftersom fullständig oxidation skulle inträffa, så att de bara måste vara blåmärken. Blåmärken te för oolong sker vanligen genom att kasta bladen i korgar så bara kanterna på bladen är öppna för luft. Oolongs kan vara mer som svart te eller mer som grönt te i sin jäsning. Pouchong och Formosa finns två typer av Oolong te.

Koffeinfritt svart te är populära i västerländska kulturer. USA har godkänt både användningen av koldioxid och etylacetat i färd med att ta bort koffein från svart te. American Medical Association (AMA) har uppgett att upp till sju koppar svart te per dag är inte en överdriven mängd koffein förbrukningen för de flesta vuxna.

Örtte Men egentligen inte från te fabriken, är ofta mycket smakrika. Örtteer kan göras från många olika blommor och örter. Örtte sorter som pepparmynta, persika, jordgubb och citrongräs är populära te alternativ.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.