Vad är en kolsyrade drycker?

En kolsyrade drycker är en dryck som innehåller de karakteristiska av karbonater. Karbonatisering skapar bubblor och fizzing i kolsyrade drycker på grund av närvaron av koldioxid. Kolsyra uppstår både naturligt och artificiellt. Kolsyrade drycker innehåller källvatten, öl och läsk, eller "pop. "

källvatten är en kolsyrad dryck som är naturligt kolsyrat. Källvatten absorberar koldioxid från marken. Öl är en annan kolsyrad dryck som är naturlig kolsyra som koldioxid skapas i jäsningsprocessen.

Soda, eller "pop", som smaksatt cola är ett exempel på ett artificiellt kolsyrade dryck. Joseph uppfann Preistly konstgjord kolsyran i England 1767. Jacob Schweppes gjorde en kolsyrade dryck mineralvatten kommersiellt i Schweiz 1783. Benjamin Silliman kommersialiseras processen i USA 1807 genom att sälja på flaska Seltzer vatten. Seltzer var kolsyrade gång naturligtvis från dess källa i sydvästra Tyskland, men liksom club soda, är det tillverkas och säljs som ett artificiellt kolsyrad dryck.

Soda fontäner var populära på apotek på 1800-talet och fontäner vanligtvis erbjuds en kolsyrad dryck i smaker som apelsin och grape. Philadelphia farmaceut Charles Elmer Hires sägs ha uppfunnit Hires Root Beer 1866. Jacob Schweppes skapat Schweppes ginger ale 1870. Texan farmaceut Charles Aderton uppfann Dr Pepper kolsyrade drycker 1885 och John S. Pemberton uppfann Coca-Cola 1886. Pemberton var en apotekare som bor i Atlanta, Georgia och han kombinerade extraktet kola mutter med Coca-extrakt, han försökte göra ett botemedel mot baksmälla och huvudvärk. The Coca-Cola Company blev snart en av de mest framgångsrika företagen i världen. Caleb Bradham från North Carolina uppfann Pepsi Cola 1898 och Pepsi-Cola Company blev en framgångsrik konkurrent till Coca-Cola. Den kolsyrade dryck kallas cola också blev känd som "pop" på grund av ljudet i fizzing bubblor som produceras av kol som koldioxid när de exploderade. Burkar och flaskor läsk kan explodera när behållarna skakas beror på utbyggnaden av koldioxid som blir trycksatt. Koldioxiden i soda också orsakar rapningar som utsläpp av gasen när de upptas i kroppen.

Den kolsyrade drycker kallas soda, cola eller "pop" är också känd som en läskedryck. En läsk kan också hänvisa till andra drycker utan alkohol. Alkohol är ibland kallade "hårda" sprit. Punch är en läskedryck som inte är normalt, men kan vara, en kolsyrad dryck. Lemonade är också en läsk och det är vanligtvis inte kolsyrat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.