Vad är Single Origin Chocolate?

Det är inte ovanligt att höra folk tala om vinregioner, smakar av vin från vissa vingårdar, samt vin av olika typer av druvor. Även kaffe är numera ofta bedöms efter region och företag som erbjuder kaffe uteslutande från Hawaii i form av Kona kaffe ta ut ett högt pris för detta. Intresset för olika smaker beroende på region har övergått till choklad, och införde begreppet single origin choklad.

single origin choklad är choklad tillverkad av bönor från en region, ibland även en gård. Choklad kännare hävdar att choklad har olika smaker och så smakar beror på var den odlas. När chokladen är tillverkad av bönor från många olika områden, är smak åtskillnad svårare att urskilja. Med tillkomsten av single origin choklad kommer idén om choklad blandningar som främjar de bästa egenskaperna hos choklad. Blending sorters single origin choklad för att producera bättre choklad är faktiskt ett mycket gammalt begrepp, som ny av en generation av choklad experter och provsmakare.

förespråkare och fans av single origin choklad hävdar att regionen gör en annorlunda smak, och de locka Chokladälskare prova enkel provsmakning av single origin choklad för att upptäcka dessa skillnader också. Företag som Trader Joes erbjuda ännu single origin byggsatser chokladprovning för fyra personer, för att upptäcka flerdimensionell smaker av choklad från olika regioner. Ord som "finish", "knäppa" och "Sheen" används för att beskriva skillnaderna mellan choklad och provsmakare kan urskilja bär, vanilj eller kaffe "anteckningar" i choklad från en viss region. För många här låter en hel del som gäller vinprovningar, och de skulle inte vara fel att tro detta. Som popularitet i vinprovning har vuxit till en massa och lönsamt företag, insåg chocolatiers marknadspotentialen för chokladprovning, och har aktiverats på den. En del företag har använt single origin choklad i flera år, och trenden chokladprovning har varit mycket populär i Europa. Amerika är nu ikapp med många företag som Guittard och Scharffenberger erbjuder smal stänger av choklad som kan kosta mellan 3 och 10 $ (USD) per bar. Single origin choklad är ofta ihop med begreppet ekologisk odling villkor, och med goda arbete villkor för arbetarna. Det är ofta där single origin choklad möter dess undergång. Transfair USA, som certifierar normer för metoder Världen arbete och löner hävdar att bara cirka 1% av choklad i USA framställs på ett sätt som innehåller rättvis arbetskraft på ett sätt. I vissa områden, som Elfenbenskusten, tillverkning av choklad översätter till arbetsläger barnslavarbete praxis, som är mycket oroande. Ekologisk choklad får inte vara av högsta kvalitet eftersom choklad växter är känsliga för många skadedjur. Ändå företag som Whole Foods säljer nu både ekologiska och Transfair certifierad single origin choklad. En fördel med single origin choklad är att människor kan veta exakt var den choklad de äter är producerad. Detta kan leda till konsument kontroller av områden känd för dålig arbetskraft på ett sätt. Single origin choklad är inte troligt att lägga stor tillverkare skala choklad, som inte behöver beskriva för konsumenterna när de får sin choklad leveranser, i konkurs.

Faktum är att företag som Hershey's nu drar istället för att förlora verksamhet till enskilda företag ursprung choklad. Hershey's nyligen köpt Scharffenberger, Joseph Schmidt och Dagoba Ekologisk choklad. Hershey's kommer att fortsätta att skriva många andra chokladkakor, som den berömda Henne bar som inte är single origin choklad, men kommer också att gynnas av single origin choklad trenden genom sina andra märken.

Vissa chocolatiers känna den senaste trenden mot single origin choklad är bara smart marknadsföring men inte nödvändigtvis bättre kvalitet choklad. Många föredrar att välja sin choklad med smak rater än region. Ytterst lite choklad experter hävdar, single origin choklad mål mot high-end konsumenter med extra pengar att spendera, men god choklad handlar mer om personlig tillfredsställelse än region där det produceras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.