På Nutrition Etiketter, Vad är BHT?

butylhydroxitoluen (BHT) är en tillsats som används som konserveringsmedel, och när den visas på livsmedelsförpackningar, betyder det att tillverkaren är bekymrad över risken för att maten härsknar. BHT används också som konserveringsmedel i ett antal andra saker, allt från kosmetika till flygbränsle. Ämnet utvecklades i slutet av 1940-talet, och godkänd för användning i 1950-talet. Det här ämnet är en antioxidant som förhindrar oxidation skador fetter. När livsmedel som innehåller mycket fett inte behandlas med konserveringsmedel kan fetter härsknar mycket snabbt, vilket gör att fett att smaka illa, och potentiellt skapar hälsorisker för konsumenterna. Genom att använda konserveringsmedel som BHT, kan tillverkarna se till att deras mat är hållbarhetstiden stabil längre, och att deras smaker kommer att bevaras. Huvudsak fångar BHT fria radikaler och hindrar dem från att angripa fett.

BHT ofta förekommer i saker som chips, som tenderar att vara mycket fett, tillsammans med bakverk och ett brett utbud av andra livsmedel. I kosmetika och andra produkter, BHT fungerar på samma sätt, som skyddar fett i produkten från skador som kan förorsaka produkten för att separera eller gå dåligt på andra sätt. I vissa fall kan ett relaterat ämne som kallas butylerad hydrooxyanisole (BHA) användas i stället för BHT. BHA började förskjuts BHT under 1970-talet, på grund av oro för hälsorisker med BHT. I ren form är BHT ett kristallint vit makt. Det är mycket fettlösliga, så att tillverkarna att blanda den i maten eftersom det produceras så att konsumenterna inte ska märka av utseende eller smak av BHT. Liksom andra livsmedelstillsatser måste BHT identifieras på en etikett, du kan också se det som identifierats som E321 i Europeiska unionen, som använder ett system med siffror för att markera olika livsmedelstillsatser.

hälsoriskerna med denna livsmedelstillsats är ett ämne för debatt, och ytterligare forskning är absolut nödvändigt. Vissa studier har kopplat BHT med en ökning av tumörer och maligna cancer, medan andra har föreslagit att det kan hjälpa till att skydda kroppen mot fria radikaler som orsakar andra typer av cancer. BHT tycks också ha vissa antimikrobiella och antivirala aktiviteter, och det har faktiskt använts i medicinsk forskning för att behandla tillstånd, exempelvis herpes. Food and Drug Administration anser fortfarande BHT vara säker, även om konsumenter som vill undvika det kan vara bra att kontrollera sina etiketter noga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.