Är sulfiter i livsmedel farligt?

sulfiter har använts i olika former i århundraden för att hjälpa till med bevarandet av livsmedel såsom torkad frukt, kött och vin. Vissa konsumenter är oroade över förekomsten av sulfiter i livsmedel, eftersom de inte regleras av de flesta statliga organisationer och en del människor inte har biverkningar av sulfiter. Eftersom de anses som en livsmedelstillsats snarare än en ingrediens, reglerande organisationer som den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA), kräver minimal märkning av livsmedel som innehåller sulfiter.

Enligt FDA, ungefär en av 100 personer som är känsliga för sulfiter i livsmedel. Majoriteten av dessa individer är astmatiker, vilket tyder på ett samband mellan astma och sulfiter. Individer som är sulfite känsliga kan få huvudvärk, andningssvårigheter och hudutslag. I svåra fall kan sulfiter faktiskt orsaka dödsfall genom att lägga ned luftvägarna helt och hållet, vilket leder till hjärtstillestånd.

Tyvärr för sulfit känsliga, en svindlande mängd livsmedel som innehåller tillsatser av sulfiter, utöver de som kan naturligt. Vin och torkad frukt är de två största syndarna, men sulfiter kan också hittas på grönsaker och skaldjur. I de flesta fall kommer en restaurang eller livsmedelsbutik känner inte till sulfit innehållet i den mat de säljer, och har därför svårt att hjälpa konsumenterna att identifiera potentiellt farliga livsmedel. I vissa fall företag som riktar sig mot sulfit känsliga har uppstått, som erbjuder mat är garanterat sulfite gratis.

Vin är den mat de flesta förknippar med sulfiter, eftersom den har längre stabilitet och hållbarhet när sulfiter tillsätts. Jäsningsprocessen vin produceras även sulfiter, så inget vin kan vara verkligt sulfit-free. Ekologiskt vin måste framställas utan lagt sulfiter, men för sulfite känsliga detta inte eliminera risken. Andra livsmedel såsom torkad frukt säljs ibland i en "unsulfered" versionen, vilket innebär att de har producerats utan sulfiter. Unsulfered torkad frukt brukar vara tråkig i färgen och har en kortare hållbarhet, men det är helt utsökt.

sulfiter i livsmedel är inte farliga för de flesta befolkningen, även om de kan leda till obehag i stora mängder. Astmatiker bör försöka vara försiktig med livsmedel som kan innehålla sulfiter, och i samtliga fall om du besöker en läkare på grund av en allergisk reaktion, se till att i detalj vad du har ätit de senaste 24 timmarna. Mest våldsamma reaktioner sulfiter hända inom en timme med att konsumera dem, men det är bättre att väga tyngst i detalj när det gäller allergier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.