Vilka rätter är de franska känd för?

Om du älskar franska rätter, får munnen att vattnas redan i titeln på denna artikel. Kanske du har specifika franska rätter i åtanke som söt eller kyndel crepes, serveras sniglar i vitlökssmör, eller Coq au Vin. Det finns ett antal franska rätter utanför Frankrike, är mest vanligen samman med franska köket. Många av dessa är haute cuisine, en typ av matlagning används vid speciella tillfällen, exempelvis helgdagar som jul och på franska restauranger, skiljer sig från de mer standardiserade franska fare. Den franska, till exempel, brukar inte börja dagen med en portion crepes, utan är mer sannolikt att få bröd och sylt eller spannmål med en morgon kopp varm choklad eller kaffe.

livsmedel vi oftast tänker på som franska rätter är uppskattad av de franska, men får bara serveras vid enstaka tillfällen. Detta är säkerligen fallet med sniglar, små sniglar upprättats i vitlökssmör. Escargot i Frankrike är vanligtvis reserverad för speciella tillfällen, och precis som amerikaner, inte alla i Frankrike är fans av sniglar. Oftast folk gynna de vitlökssmör mer än själva snigeln.

Även crepes är särskilt populärt i Bretagne, de är faktiskt en favorit fransk maträtt stora delar av Västeuropa. Kyndel crepes anses vara mer av en måltid, medan söta crêpes allmänhet klassas som en efterrätt. Kyndel crepe fyllningar kan innehålla ost, sparris, skinka eller annat kött, medan söta crêpes kan ha frukt fyllningar, vispad grädde, eller ibland bara ätas med lite strösocker. En av de franska rätter mest förknippas med crepes är Crepes Suzette, som givetvis är smaksatt med apelsinskal, toppad med Grand Marnier och antänds för en fantastisk flambé presentation. En annan av de franska rätter som faktiskt är populär året runt är foie gras. Detta är anka eller gås leverpastej, ofta utarbetats av tvångsmatning djuret att producera en göds levern. Foie gras kan komma i olika former i franska rätter. Det kan delges på egen hand, eller kan en del av andra rätter. Det kan fylla ravioli, göras till hamburgare, eller instoppat i olika kött. Gåslever lovers kan få det svårare att hitta den maträtt som vissa städer har infört förbud mot den serveras på restauranger.

Några andra berömda franska rätter innehålla följande:

 • Coq au Vin - kyckling bräserad eller cognacspetsad.
 • Cuisse de grenouille -friterade eller stekta grodlår ofta serveras i vitlökssmör.
 • Beef Bourguignon -nötkött gryta gjord med rött vin.
 • Bouillabaisse -fiskbestånd i kombination med fisk och skaldjur
 • omelett -misshandlades kokta ägg och fylld med ingredienser såsom kött, grönsaker och ost.
 • Quiche -ett ägg vaniljsås i en bakelse skal, vanligen med tillägg av ost, grädde och grönsaker eller kött.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.