Vilka olika typer av vinäger?

Ättika är en urgammal krydda som har använts för att smak och bevara mat i århundraden. Det tillverkas genom jäsning av frukter eller frön förbi alkohol skede, tills de sura och bilda ättiksyra. Det finns många typer av vinäger, vanligtvis uppkallad efter den substans som används som bas, och med olika smaker. Många kockar lager flera typer av ättika i skafferiet för att smaksätta olika rätter, och en del kockar får också smak deras vinäger med tillsats av örter, blommor eller frukter. De vanligaste exemplen på ättika är cider, balsamisk, ris, och vit vinäger. Det finns många andra typer av vinäger, eftersom nästan alla typer av frukt kan jäsas till en ättika. I vissa asiatiska köken, är kokos ättika populär, medan honung, socker och vinäger hittills gjorts i andra delar av världen. Alla ättika aktier en syrlig smak, tack vare ättiksyra, och högre nivåer av syra kan också användas för att bevara mat så att det inte kommer att gå illa.

äppelcidervinäger är vanligtvis gjorda av äpplen, och skapas genom att krossa äpplen i ett pressmeddelande att göra juice, som får jäsa till cider och tillåtas ålder i ättika. Tenderar att vara gulbrunt i färgen, med en mild smak och en del människor tror också att det har positiva hälsoeffekter. Äppelcidervinäger används ofta vid påklädning, och är nära besläktad med vin, vinäger, vinäger gjord av vin. Vinäger, är dock mer harmonisk och har ett bredare spektrum av smaker, eftersom smak och kvalitet är helt beroende av vin som använts. Vinäger är troligen den äldsta typen av vinäger, eftersom namnet "ättika" härstammar från en fransk term, vin aigre , eller "syrade vin. "

balsamvinäger är en produkt av Italien, främst från Modena, gjort med vita Trebbiano druvor som pressas och lagras i fat. Det är mycket aromatisk och har komplex smak, tack vare den långa åldrande. Balsamvinäger tenderar att vara något sötare, och används i dressingar, såser och efterrätter. Balsamvinäger på Vanilla Ice cream, är till exempel, men underligt att tänka på, faktiskt ganska gott.

vit vinäger sker genom oxidering av destillerad sprit. Det brukar vara det mest aggressiva i syrlighet, med en platt och ointressant smak. Vissa kockar använder den framför allt rätter, och vinäger är också mycket användbar som en rengöringsvätska. Annan spannmål härrör ättika, malt vinäger, är tillverkad av maltkorn, jäsande den till en öl, och sedan låter ölet att förvandlas till ättika. Den har en mycket mer komplex smak, tack vare införandet av mältat korn, och är populär i England i synnerhet.

Många asiatiska livsmedel kräver ris vinäger, vilket är göras med en bas av ris. Ris ättika är ganska mild, med en mild smak som komplimanger japanska och kinesiska köket. Olika typer av ris vinäger finns, görs med svart, rött eller vitt ris, och ibland spetsade med risvin. På grund av den milda smak, kan det ta lite tid att anpassa sig till skillnaderna mellan västra vinäger och ris vinäger.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.