Vilka olika typer av lök?

Det finns flera olika typer av lök, mest som alla används för att förbättra smaken av mat vid matlagning. De olika typerna av färsk lök oftast igen på deras färg. Lök indelas i två huvudkategorier-grönt och torrt. Dry lök ytterligare kategoriseras som antingen vår /sommar lök eller höst /vinter. Våren /sommaren sorter är söt lök och höst /vinter sorterna är för förvaring.

Gröna lök lök som skördas medan skotten är fortfarande ung och grön. Gröna lök hackas och används för pålägg på sallader, bakad potatis, soppa, och en rad andra kulinariska användningsområden. Den gröna lök och schalottenlök normalt används omväxlande både i förhållande till löken själv och i matlagning, men de är faktiskt två olika varianter av grön lök.

Torr lök kan vara röd, vit eller gul i färgen. De skördas när skotten har dött och löken är kvar med ett papper som täcker innesluta den köttiga grönsaker. Vår /sommar lök är sötare sorter, men inte förvaras väl som höst /vinter sorter. Den vanligaste sorten av söt lök är Vidalia lök, som är döpt efter deras växande plats i Georgien. Andra söt lök inkluderar Sweet Imperial, våren Sweet, och Walla Walla, uppkallad efter sin växande plats i Washington. p

Lagring lök såsom rödlök, den kokande löken, schalottenlök, och den spanska lök finns i butik året runt, men är i sin bästa under senhösten. Lagring lök oftast gul, men de kan komma i alla tre gemensamma torr lök färger. De har en längre hållbarhet än knipplök och innehåller mindre socker och vatten. Det gör dem idealiska för smaktillsats rätter som kräver lång sjudande eller tillagningstiden t. ex. chili eller rostning kött. Förutom smaktillsats många rätter, är lök också beredda inlagda, kokta, stekta och friterade. Friterad lök beredd ringar eller kronbladen är en populär förrätt på många amerikanska restauranger. Förutom färsk lök, lök kan även köpas konserver, fryst och torkad som krydda eller pulver.

När du väljer färsk lök i butiken, leta efter lök som är fast och torrt med en blank, sprakande yttre skal. Var medveten om alltför starka dofter, eftersom detta kan tyda röta. Snarare bör färska hela lök har en mild lukt. Också undvika lök med mörka fläckar eftersom detta kan indikera mögel. Sweet lök är bäst används färska, eftersom de inte hålla sig väl. Att få bästa smak av söt lök, köpa och använda dem inom en dag eller två.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.