Varför ställer Pepper Du Sneeze?

Alla som gillar att förbereda en god måltid har tveklöst haft erfarenhet av entusiastiskt skakning eller malning av peppar-kvarnen över en pott bara att finna sig i en nysning passa ögonblick senare. Pepper innehåller en alkaloid pyridin kallas piperin . Piperin irriterar nervändarna inuti näsan, utlöser en nysning. Den nysning är en naturlig reaktion på den irriterande i peppar, betydde att rensa den från näsgångarna. Samtidigt slemhinnor aktivera för att tvätta bort det skadliga ämnet.

Trots irriterande egenskaper piperin, ger det också peppar dess smak. Pepper har varit en populär och viktig krydda så långt tillbaka som förhistorisk tid. Det härstammar från regionen idag är känd som Kerala, Indien där pepparn växter växer vilt. Pepper var den högsta export av Indien så länge som 4000 år sedan, och det styrde kryddhandeln. Årtusenden peppar var för dyrt för någon annan än de rika, och var känd som "svarta guldet. " In 1213 f. Kr. Farao, Ramses II, var mumifierad med pepparkorn i varje näsborre. Historikposter att Attila krävde en ton av peppar från Rom när den föll. Under medeltiden peppar användes för att betala skulder, hemgift och hyra, ger upphov till bestående frasen "pepparkorn hyra. "

vitt, grönt och svart peppar alla kommer från samma blommande vinrankor. Endast bearbetningsteknik skiljer. För svartpeppar, gröna omogna bär skördas, blöt och torkas. Denna process förvandlar huden på bär i en svartbrun färg, vilket resulterar i pepparkorn. Pepparkorn sedan malas till peppar. är en annan metod som används för grön paprika, som behåller färgen på omogna bär genom frystorkning eller använda tvättar av svaveldioxid. Grön paprika kan också vara inlagd i ättika eller saltlösningar. Rosa och röd paprika är bevarad med både ättika och salt.

Alla bär på en paprikaväxten innehåller en enda vit frö. När mogna bär är blötläggas ett avlångt tid, den hårda skal mjukna och falla bort avslöjar frön av vitpeppar.

Det rapporteras mer peppar handlas över hela världen än någon annan krydda. Vietnam är ledande exportör med Indonesien och Indien strax efter. Dessa tre länder ensamma är ansvariga för att producera mer än 217. 000 ton (245 kilgrams) peppar under 2003, med andra länder som producerar sin egen bastant aktier, vilket resulterade i mer än ett kvarts miljon ton peppar produceras varje år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.