Vad är några vanliga livsmedelstillsatser?

Livsmedelstillsatser är ämnen som tillsätts livsmedel som kan bidra till att förbättra sin konsistens, smak, utseende eller hållbarhet. Särskilt i förpackade livsmedel, kan du finna dig nedsänkt i kemiska namn vid läsning paket, eftersom många av de ingredienser får nästan uttalas och oigenkännlig som "mat. " Med ökande medvetande om att vissa livsmedelstillsatser som kan vara skadliga för hälsan, hjälper det att veta lite om vilka typer av livsmedelstillsatser du kan se på etiketter. Det har alltid funnits någon form av livsmedelstillsatser, brukar menas att antingen bevara hos livsmedel eller komplettera sin smak, och ibland används för att dölja smaken av ruttnande mat. Tidig livsmedelstillsatser innehåller salt, kryddor, vinäger och socker. Dessa kan bevara livsmedel, få dem att smaka bättre, och när kryddhandeln etablerades i Europa, tillåtet för människor att frikostigt krydda livsmedel som gick dåligt. Eftersom konservering av livsmedel har alltid varit ett bekymmer, tidig människor snabbt utvecklats sätt att hålla livsmedel säkra för konsumtion. Dit hör inte bara att hitta säkra sätt att lagra mat, men också hitta tillsatser som skulle arbeta för att hålla maten ätlig längre. Dagens värld livsmedelstillsatser är mycket mer komplex, men ändå uttrycker de grundläggande idéerna . Du kan hitta mat tillägg upp i flera klasser. Dessa är: sötningsmedel, konserveringsmedel, färgämnen, och ytterligare smaker. Vissa uppfylla mer än en kategori. Detta är fallet med tillsatser som natriumglutamat (MSG), som finns i ett enormt utbud av livsmedel. Det hjälper till att förbättra smaken på maten (för vissa), lägger extra natrium, och kan få fram naturliga smakämnen. Problemet med MSG är att det blir vissa människor sjuka. Vissa har känslighet för maten, och andra kanske vill undvika det, eftersom det tillför mycket hög natriumhalt i livsmedel. Det är en bra idé att läsa etiketter för förekomst av glutamates.

Sötningsmedel är vanliga tillsatser, med socker är den vanligaste, och dess följeslagare som höga majssirap. Dessa kan arbeta för att inte bara söta livsmedel och bidrar till dess smak, men dessutom att bevara mat. Socker är en känd konserveringsmedel. Ibland sötningsmedel är inte konserveringsmedel. Ingredienser som aspartam, sackarin och sorbitol ge sötma utan extra kalorier. De tenderar faktiskt att ha en kortare hållbarhetstid och kan utvecklas bitterhet över tiden.

Konserveringsmedel är förmodligen en av de viktigaste tillsatser. Dessa kan innehålla saker som salt och ättika, men är mer troligt att allt från produkter som nitrater, olika typer av natrium och även antioxidanter. Special K? till exempel har vitamin E tillsättas som konserveringsmedel.

Andra typer av livsmedelstillsatser får tjockna mat, som agar eller pektin, färg mat, liksom olika mat färgämnen, eller binda mat tillsammans (emulgera) som sojalecitin. Ibland mat har tillägg av Fuktighetsbevarande medel för att hålla maten fuktig, inklusive ingredienser såsom sorbitol eller xylener. Om du är orolig för livsmedelstillsatser av hälsoskäl, är det en god idé att undersöka tillsatser genom sajter som den amerikanska Food and Drug Administration (FDA), att se vilka tillsatser kan medföra hälsorisker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.