Vad är några grundläggande Matlagning villkor?

Varje yrke, hobby och intresse har sina egna villkor och matlagning är inget undantag. Vissa kockar rådfråga sällan ett recept, medan andra lever och dör av dem. Finns matlagning benämningar som ofta ses i recept, men kan inte förklaras. Här då, är några matlagning termer värt förklaring.

Blanch: för att delvis koka grönsaker i kokande vatten. Detta kan bidra till att mildra skinn av grönsaker för lättare borttagning, eller för att förbereda grönsaker för konservering eller bevaras.

Bouquet garni: En fransk matlagning metod att binda hela örter i en bit cheesecloth, säkra den med bomull string, och använda den för att smaksätta soppor, såser och andra rätter.

bräsera: Att koka sakta i en täckt pan, med en liten mängd vätska-kan användas för kött eller grönsaker.

Caramelize: Att koka tills sockret i maten har brynt, som med lök eller vitlök. Denna process tar fram sötman i maten och lägger färg.

Cream: En metod som används vid bakning, där socker och smör tillsammans i små mängder, blanda ordentligt mellan tillägg. Denna metod innehåller luft i socker /smör blandningen och gör ett anbud bakad produkt.

Deglaze: att hälla vatten eller vin i en varm panna där kött har tillagats. Processen lossar brynt smulorna i pannan och kan fungera som en bas för såsen eller sås.

Dredge: för att bestryka kött eller grönsaker i en torr blandning som mjöl eller ströbröd, före tillagning.

Flamberat: för att antända värmde sprit i en kastrull med mat, ofta en efterrätt, för effekt, och caramelize fatet.

Fold : för att försiktigt ta ingredienser tillsammans, vanligen med en skrapa eller sked. Ofta för att blanda vispgrädde med andra ingredienser.

förvälla: för att delvis koka grönsaker i kokande vatten, som ska genomföras av en annan matlagning metod.

TJUVJAGA: Att koka ett livsmedel i vätska strax under kokpunkten-vanligtvis ägg.

Rolling koka: När en vätska kokar, och kan inte röras ner till under kokpunkten.

Roux: En blandning av mjöl och olja, kokas tillsammans tills mjölet är brynt. Används som bas för Cajun /Creole rätter som Gumbo, Jambalaya och etouffé.

Stek: För att snabbt koka grönsaker eller kött på stovetop på hög värme. Denna metod använder endast en liten mängd fett.

skålla: För att värma mjölk eller grädde till strax under kokpunkten. Mjölk är skållats när ånga stiger från det.

Sear: till brunt kött över för att skapa en skorpa, att vara klar med en annan matlagning metod.

Soft /stela toppar: När slog äggvitor, är en mjuk topp nåddes när plåtslagare dras ur de vita och de toppar som bildar sloka. Stiff toppar inte sloka, men håller sin form.

Sweat: Att sakta koka grönsaker i en täckt pannan tills de är mjuka, men fortfarande håller sin form. Detta sker ofta med lök eller vitlök.

Temper: för att försiktigt värma ett livsmedel, ofta innan du lägger till ett hetare ämne. Ett exempel är att lägga till en tesked eller så varm sås till slagna ägg. Blandningen blandas och därefter till såsen. Det förhindrar att ägg från ystning. Metoden används också i godis-making med choklad. nbsp;

Candy beslutsfattandet har en hel uppsättning matlagning termer som inte används vid bakning. Till exempel mjuk /hård boll skede anger temperaturen i en blandning godis. Om kocken tar en liten del av godis och tappar den i kallt vatten, bildar antingen en mjuk eller hård boll.

mjuka eller hårda crack hänvisar till när kocken släpper en liten kula av smeten i kallt vatten och den antingen former smidig eller stel trådar, snarare än en boll. Spinning en tråd : socker sirap blandningen kommer att utgöra en tråd när kocken drar upp skeden av godis. Medan dessa termer är användbara, är kock alltid rådas att använda ett bra godis termometer att göra vissa önskad temperatur har uppnåtts, men inte överskrids.

Internet är alltid en bra källa till information för grundläggande matlagning termer. En snabb sökning på de flesta sökmotorer dyker upp definitioner för matlagning både gemensamma och dunkla. En kock bör alltid söka upp okända matlagning villkor för information, men också att ta reda på om andra matlagning metoder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.