Vad är några användningsområden för Majonnäs?

Majonnäs, ofta förkortat till Mayo i Casual bruk, är en krämig emulsion av äggulor, olja, salt, citronsaft och senap. Vissa majonnäs recept kräver ättika i stället för citronsaft, eller olika oljor gourmet som olivolja eller safflorolja. Ingredienserna blandas tills äggula och olja bildas en stabil suspension av fettkulor. Majonnäs har varit en stapelvara i fransk matlagning i århundraden, men först blev kommersiellt tillgänglig i USA år 1905. Det finns ett antal användningsområden för majonnäs, varav många har mycket att göra med sitt överklagande som ett livsmedel. Kanske en av de vanligaste användningsområdena för majonnäs är som en krydda för smörgåsar, tillsammans med ketchup, senap och smak. Många smörgås kött är mycket mager, vilket kan förbättra deras smak men lite för den övergripande "munkänsla" av smörgås. Ett lager av majonnäs utspridda över brödet ger fukt och tillfredsställande känsla av fetter. Majonnäs som krydda fungerar bra på hamburgare, kallskuret och deli smörgåsar. En av de andra användningsområden för majonnäs är som en bas för salladsdressingar och såser. Lägga ättikslag smak, hackad lök eller kål på majonnäs kan skapa en god tartarsås till fiskrätter. Blending ketchup och njuta med majonnäs ger en anständig ryska förband under Reuben smörgåsar. Majonnäs kan även användas som bindemedel för kalla sallader som kyckling, tonfisk eller sallader skaldjur. Utförligare såser kan kalla för en majonnäs bas med extra örter och kryddor värms i en kastrull. Genom åren har konsumenterna utvecklat andra användningsområden för majonnäs. Vissa föredrar majonnäs med ketchup som dippsåser för fransk potatis, sk chips utanför USA. Majonnäs används också i vissa frukter dips, efter lite sötningsmedel har tillsatts. Det är inte ovanligt att finna behållare tillsammans med majonnäs ketchup och senap i europeiska bistron och caféer. När du lämnar gränserna för den kulinariska världen finns det förvånansvärt många användningsområden för majonnäs. Nedan följer en kort lista över möjliga användningsområden för majonnäs kan man inte ha ansett förrän nu.

 1. kan Majonnäs användas som ett naturligt balsam. Massage en mängd majonnäs i håret, mycket på samma sätt som en vanlig post-schampo conditioner. Täck huvudet med en dusch lock och låt majonnäs att stanna på ditt hår i flera minuter. Skölj noga och resultatet bör blankare och mjukare hår.

 2. Använd majonnäs som Cleanser. Applicera ett lager majonnäs som du skulle en djuprengörande ansiktsbehandling tvål. Efter 15 eller 20 minuter, torka av majonnäs och skölja ansiktet ordentligt. De oljor och salt majonnäs kommer att återställa fukt och ta bort orenheter.

 3. Vid en solbränna nödsituation gälla kallt majonnäs till det drabbade området. Kylan på Mayo kommer att minska smärtan och oljan kommer att ge välbehövlig fukt.

 4. Vissa läkare rekommenderar nu användning av majonnäs för att bekämpa huvudlöss infektioner. Vissa stammar av huvudlöss har blivit mycket resistenta mot de traditionella kemiska behandlingar, men lämnar majonnäs i håret över natten med dusch mössa gör att löss att kvävas och dö. Kamma ut kvarvarande nits med en fin tand kam och upprepa processen sju dagar senare.

 5. Smörj envisa ringar med majonnäs. Om en ring blir alltför snäv för att ta bort, prova att tillämpa en generös mängd majonnäs på hela fingret, särskilt under ringen själv. Majonnäs är väldigt halt, så det borde minska friktionen så bra att ge bort ringen.

 6. bort bildekaler och återstoden med majonnäs. Ett lager av majonnäs tillämpas på resterna av en bildekal ska lindra papper och lösa upp limmet efter flera minuter.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.