Vad är en skyddad ursprungsbeteckning?

en skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är en del av Skyddad ursprungsbeteckning system inom Europeiska unionen (EU). Detta ramverk är utformat för att skydda integriteten på mat och dryck genom att noggrant lagstifta om märkning av vissa europeiska produkter. När något får en skyddad ursprungsbeteckning, betyder det att bara poster som produceras i ett visst område på ett särskilt sätt får bära märket på den europeiska marknaden. Till exempel har champagne PDO etikett, vilket innebär att endast mousserande viner som produceras i en specifik stil i den franska regionen Champagne kan vara märkt som "champagne. " Förutom SUB etikett erbjuder Europeiska unionen också den skyddade geografiska Indicator (SGB) etikett, och garanterade traditionella specialiteter (GTS) etikett. Dessa etiketter används lite annorlunda från skyddade ursprungsbeteckningar, men alla syftar till att skydda livsmedel som är unika för vissa områden i Europa, särskilt för landsbygden.

Tanken bakom skyddad ursprungsbeteckning är att Europa har många mycket unika regionala mattraditioner. Genom att skydda dessa livsmedel, kan EU se till att traditionella metoder för livsmedelsproduktion bevaras. Regeringen kan också uppmuntra människor att stanna kvar fast på landsbygden genom att ge ett ekonomiskt incitament att producera traditionella livsmedel, och de kan öka konsumenternas förtroende genom att intyga att livsmedel med SUB märket har producerats på en grundläggande standard.

Frankrike, Italien och Spanien har alla sin egen version av SUB systemet, och många livsmedel som innehåller en Appellation d'origine contrôlée , en Denominazione di origine controllata , eller en Denominación de Origen har också en skyddad ursprungsbeteckning etikett. SUB etiketter anger att maten måste produceras helt och hållet i en viss region, och på ett visst sätt. Exempelvis kan en etikett för ost ange att osten måste göras på en särskild plats på opastöriserad mjölk som produceras av en viss ras av nötkreatur, och att det måste bli frisk i formar av en viss storlek och form.

Den europeiska unionen har drivit andra länder att respektera sina skyddade ursprungsbeteckningar, ibland byggnad erkännande av SUB märkning i fördrag och handelsavtal. Inte alla länder gör, dock. I USA till exempel, är namnen på många livsmedel som bär en skyddad ursprungsbeteckning etikett i Europa används som generiska läkemedel, som i fallet med parmesanost. Amerikanska företag har kämpat erkännande av SUB märkning, banktjänster på konsumenternas erkännande av välkända livsmedel. Märkligt nog har USA utfärdat geografiska skydd till ett antal regionala amerikanska livsmedel, så klart den amerikanska regeringen erkänner behovet av att skydda regionala specialiteter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.