Vad är balsamvinäger från Modena?

balsamvinäger från Modena är en krydda som produceras i Modena, Italien. Termen "balsamvinäger" kan syfta på två olika produkter som tillverkas i mycket olika sätt. Traditionell balsamvinäger, även känd som Aceto Balsamico Tradizionale di Modena , är tillverkad i en komplicerad process som kräver lång åldrandet att producera en mycket komplex, smakrik produkt. Balsamvinäger från Modena är en billigare version som på ett helt annat sätt, med en helt annan smak.

rötter "balsamisk" avser hälsa och föryngring. Italienarna har tidigare trott att balsamvinäger är en reparativ krydda som kan få folk att känna sig friskare och mer energisk. Traditionell balsamvinäger används i en mängd olika sätt, från att göra såser för kokt kött till flavoring desserter. Den traditionella produkten kan bli kostsamt, eftersom det produceras i begränsade mängder, och en hel del arbete går in i sin tillverkning. Den traditionella metoden för att göra balsamvinäger innebär matlagning ner ett sött vin gjort på Trebbiano druvor . Den resulterande sirapsaktig Blandningen lagras i en serie fat. Med tiden blir flytande söt och lite syrlig, med en mycket rik och komplex smak. Denna krydda är mycket uppskattad, och den kan säljas till ett högt pris i butiken. Traditionellt producerade balsamvinäger är också skyddade enligt märkning lagar, med endast produkter på ett visst sätt och i Modena bära Aceto Balsamico Tradizionale di Modena etikett.

Däremot balsamvinäger Modena sker med rödvinsvinäger som behandlas med färgämnen och sötningsmedel för att utveckla en smak som liknar den traditionella produkten. Men de tenderar att bli tunnare, surare och mindre komplexa. Kvaliteten kan också variera avsevärt, eftersom produkten saknar märkning skydd och kvalitetsstandarder. Balsamvinäger från Modena används ofta i dressingar, och det är lätt tillgänglig på de flesta marknader.

Många konsumenter utanför Italien är omedvetna om det faktum att det finns två typer av balsamvinäger. De är förtrogna med balsamvinäger från Modena, men omedvetna om att denna produkt är egentligen en imitation av en annan krydda som har århundraden av historia och tradition. Besökare till Italien eller människor med tillgång till import butiker skulle vara klokt att prova den traditionella produkten så att de kan uppleva skillnaden. Reggio Emililia är också känd för sin traditionella balsamvinäger produktion, och den har ett registrerat varumärke av sitt eget som konsumenterna kan använda för att identifiera den äkta varan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.