Kan jag få Salmonella från Pocherad ägg?

Salmonella är en sjukdom som orsakas av en bakterie som heter Salmonella enteritidis , em som finns inuti äggen. När ett rått eller dåligt tillagat ägg som innehåller bakterier förtärs kan det orsaka allvarlig sjukdom som kan leda till döden hos individer med nedsatt immunförsvar system. Symtom på en salmonellainfektion omfatta magkramper, feber och diarré. Dessa symptom uppstår vanligtvis under de första 12 till 72 timmar efter att ha förtärt en kontaminerad ägg, i princip allt från fyra till sju dagar, med de flesta människor att återhämta sig utan att behöva antibiotikabehandling. Om svår diarré finns dock kan personen kräver hospitalisering på grund av uttorkning.

Salmonella kontaminerar ett ägg när ägget leds genom höna äggstockar. Hönan visas vanligtvis friska, ger jordbrukaren ingen anledning att tro det bär salmonella. Även äggen är noggrant rengöras och kontrolleras, är det fortfarande möjligt för ett ägg salmonellasmittat att säljas i mataffären.

Alla livsmedel som innehåller ägg medför risk för salmonellasmitta. Detta gäller särskilt om äggen är dåligt tillagat eller om gulan är kvar rinnande. Därför finns det en chans att få salmonella av att äta pocherat ägg.

Lyckligtvis finns det många åtgärder som kan vidtas för att förhindra upphandlande salmonella från ett pocherat ägg. Den första förebyggande åtgärden är att hålla ägget kylskåp tills det är dags att stjäla den. Om ägget är sprucken eller smutsigt på något sätt, kasta bort det och välja ett annat ägg. Dessutom väljer bara pastöriserad ägg för att minska risken för ägget vara smittade med salmonella i första hand.

Efter tjuvjakt ägget, se till att äta den direkt. Väntar på att äta ägg eller hålla det varmt längre än två timmar innan man äter det ökar dina chanser att bli smittade med salmonella. Om du inte avslutar ägget och vill spara den för senare, se till att kyla den. Du måste också tvätta händerna och alla köksredskap som kan ha fått kontakt med ägget medan det ännu var rå med tvål och vatten för att döda eventuella salmonellabakterier som kan förekomma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.