Hur förhindrar jag Food Contamination?

Varje år miljontals människor blir sjuka genom konsumtion av livsmedel som har kontaminerats. Eftersom mängden fall rapporteras varje år detsamma, livsmedelskontaminering är en gemensam hälsofråga. Livsmedelsburna mikrober kan orsaka sjukdomar som till exempel illamående, kräkningar, feber, magkramper, uttorkning och diarré. Det är enkla saker som kan göras för att förhindra eller minska förekomsten av förorening av livsmedel. Vissa livsmedel, framför allt fjäderfä, ägg och hackat oxkött, bör kokas grundligt och fullständigt. Många av dessa livsmedel har organismerna i dem medan rå, som kan orsaka sjukdom om de konsumeras. Matlagning livsmedel helt allmänhet dödar mikroberna närvarande gör dem ofarliga. Användningen av livsmedel termometer rekommenderas starkt.

Steaks, stekar, lamm och kalvkött bör tillredas till en inre temperatur på minst 145 grader Fahrenheit (63 grader Celsius). Malet kött skall tillagas den når 160 grader Fahrenheit (71 grader Celsius). Ett snabbt sätt att avgöra om malda köttet tillagas på rätt temperatur är att se till att köttet är kokt tills det inte längre är rosa inuti.

Fläsk och bör kokas till 160 grader Fahrenheit (71 grader Celsius). Kyckling och kalkon bör tillredas till en inre temperatur på 180 grader Fahrenheit (82 grader Celsius). Ägg ska kokas tills den gula och vita är fast. Förutom att laga mat till rätt temperatur, är det också viktigt att hålla livsmedel kylda eller kylda vid rätt temperatur. Livsmedelsburna bakterier och organismer växer snabbast i temperaturer mellan 40 grader Fahrenheit (4 grader Celsius) och 140 grader Fahrenheit (60 grader Celsius). Generellt bör kylda livsmedel inte lämnas sitter ute i rumstemperatur mer än två timmar. En annan viktig aspekt för att förhindra kontaminering av livsmedel är att hålla livsmedel åtskilda från andra livsmedel som är utsatta för smitta. Skadliga mikrober kan överföra från rå mat till andra livsmedel när samma tallrikar, knivar, redskap och skärbrädor används igen, utan tvätt. Mat kan också bli förorenat när det kommer i direkt kontakt med råa livsmedel eller med drippings från råa livsmedel. Att tvätta händerna är en annan viktig komponent för att förebygga förorening av livsmedel. Korskontaminering kan inträffa när som är färdiga att äta livsmedel hanteras efter rått kött och fjäderfä har berörts. Händerna skall tvättas med tvål och varmt vatten i minst tjugo sekunder efter hantering av rått kött, ägg och skaldjur.

livsmedelsburna patogener kan också hittas på frukt och grönsaker. Skadegörare finns ofta i gödsel som används som gödsel i jordbruket. Noggrant tvätta frukt och grönsaker innan du dricker, skärning eller matlagning är en annan viktig faktor för att förebygga sjukdom orsakad av förorening av livsmedel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.