Vilka är de olika typerna av koshermat?

Kosher dietlagar nämns i Tredje Mosebok och Femte Mosebok delar av den judiska Toran. Ordet Kosher är ofta används för att hänvisa till kosher äta. Det finns många olika typer av koshermat eftersom de enligt judisk lag, åtminstone vissa livsmedel får i alla de fyra största näringsmässiga grupper. Kött, mejeriprodukter, tillverka och bröd är alla tillåtna i ett kosher diet, men ändå inom dessa grupper är specifika tillåtna typer och exakta restriktioner förberedelse. Kosher dietlagar är komplicerade, och när en koshermat är tveksamt, en rabbin ofta sökte sig för att svara på om det är tillåtet att ätas. En del icke-judiska folket föredrar att äta kosher kött snarare än produktionsfabrik eller annat kött, eftersom djuret avlivas så smärtfritt som möjligt. Kosher kött från djur som slaktas genom att skära halsen med en mycket vass kniv så att döden är omedelbar och därför så smärtfritt som möjligt. Köttet måste kontrolleras för att vara säker på att de inre organen var punkterade inte. Organ kött och blod anses inte koshermat. Endast djur med kluvna hovar som ko, får, hjortar och bison används för kosher kött. Fjäderfä som kyckling, kalkon, gås och anka är också acceptabla. Ägg är tillåtna om de är från kosher fjäderfä. Fisk med fenor och fjäll är kosher mat, men skaldjur är det inte. Kött och fisk serveras tillsammans anses inte kosher.

Märkbart fjäll är en viktig faktor i valet kosher fisk. Fjällen ska kunna tas bort utan att orsaka skador på huden. Därför, färsk fisk med huden fortfarande är vanligtvis köps av personer som efter en kosher diet. Lox, eller rökt fisk serveras i judiska restaurangnäringen, har redan huden och avlägsnas skalor, det är normalt inspekteras av en rabbin att erkänna det som kosher mat. p

mejeriprodukter såsom mjölk och ost kan ätas i en kosher diet. Dock måste mejeriprodukter inte konsumeras med kött-antingen bredvid eller tillagad med det. Del rabbiner uppdrag att mjölkprodukter inte ätit på minst sex timmar efter en måltid som innehåller kött. Ortodoxa judar använda separata uppsättningar av disk för kött och mjölkprodukter.

Många förpackade livsmedel som säljs i vanliga livsmedelsbutiker är inte kosher om de inte är märkta som sådana. Särskilda livsmedel eller ingredienser kan vara kosher, men den utrustning som används för att förbereda det kanske inte. Även konserverade eller djupfrysta frukter och grönsaker samt bröd måste godkännas som kosher mat. Olja, gelatin, smaker och färger kan göras från icke-kosher produkter och kräver utredning av en rabbin. Till exempel, karmin, vanligt förekommande i rött Livsmedelsfärgämnen för en del godis och yoghurt, är tillverkad av insekter så det är inte kosher.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.