Vilka är de olika typerna av hallon?

Hallon är oerhört populära bär växter eftersom de producerar små, söta bär är fullspäckade med intensiv smak. Druvorna kommer i ett antal varianter, även om de flesta konsumenter är bara bekant med den klassiska röda hallon. Olika sorter har olika smak profiler, och de växer på olika sätt, beroende på platsen. Hallon kan äta ur handen, som ingår i fruktsallader, läggas till pajer och tårtor, eller används i konserver och sylt. Speciellt på sommaren, hallon är en ständig favorit. Som en allmän regel, hallon är mycket lätta att odla. Druvorna är mycket härdig, och de gör bra i tempererade områden, så länge de planteras på en solig plats med väldränerad jord. Druvorna kommer att behöva stöd i form av en spaljé eller staket. Hallon kräver också beskärning för att producera bra, eftersom rören dör tillbaka efter de producerar frukt. Olika druvsorter måste beskäras på olika frekvenser, men alla hallon måste beskäras efter fruktbildningsbehållaren säsong för att ge plats åt nya plantor. Några också vilja vara "toppar" under odlingssäsongen, vilket innebär att trädgårdsmästaren tar bort den övre delen av tillväxten.

Alla hallon delas in i två kategorier: sommar med och alltid med, ibland kallas faller med. Den käppar av hallon sommar med att ta två år att mogna, och de kommer att ge frukt under hela sommaren. Någonsin med hallon producera en gröda på den övre halvan av plantor i början av hösten, och följa med en annan gröda på den nedre halvan i följande vår. Den beskärning behov av varje typ är olika, så se till att du vet vilken typ av hallon som du har innan du börjar rensa!

Röda hallon är kanske den mest kända. Vissa sommar med sorter omfattar: Meeker, Willamette, Newburgh, Candy, Latham, Chilcotin, Boyne, och Tulameen. Populära någonsin med hallon är: Heritage, Amity, Summit, Dinkum, Autumn Bliss, och Caroline. Dessa bär brukar vara lättast att ta hand om, och regionala trädgårdsbutiker kommer att ha flera sorter som är särskilt inriktade på ditt område.

Du kan också hitta hallon i mer ovanliga färger. Gul eller gyllene sorter Raspberry omfatta Fall guld och Golden toppmöten. Dessa frukter har samma rika smak som röda hallon, men de är soligt gul färg istället. Du kan också hitta mörklila hallon sorter som Royalty och Brandywine. Slutligen, svart hallon som Cumberland och Mungers är mer mottagliga för sjukdomen, men de ger rik, mycket söt frukt som är populär i sylt och konserver.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.