Varför gör många Drycker Inkludera trähartser?

En av de mest olycksbådande klingande ingredienser i en frukt-smaksatt dryck är glycerol ester av trähartser . Faktum är att det faktiskt finns ett spår av verklig trähartser i många citrus i smaken läsk och andra fruktdrycker. Det finns en bra förklaring till förekomsten av trähartser, och det har att göra med den gamla idén om att olja och vatten inte blandas.

För att uppnå en behaglig och äkta frukt smak i ett vattenbaserat dryck, tillverkare använder ofta smaktillsats oljor från citrusfrukter, såsom apelsiner, citroner och limefrukter. Dessa smaktillsats oljor är mycket koncentrerade, och måste balanseras med sötningsmedel innan en dryck blir tilltalande. Problemet är att frukt oljorna inte blanda väl med kolsyrat vatten eller till och med naturlig fruktsaft. Den smaktillsats oljor bara skulle flyta ovanpå dryck, även efter omrörning eller mixning. Det är där trähartser in i bilden. Kolofonium hämtas från stubbar efter långa blad pinjeträd, sedan blandas med andra ingredienser för att bilda ett förtjockningsmedel kallas ester gummi . Ester tuggummi används ofta till tjockare eller stabilisera livsmedelsprodukter såsom tuggummi eller glass, men skulle vara för tjock för drycker. När ester av trähartser kombineras med glycerol, dock är den lämplig som en stabilisator.

Även vatten och olja blandas inte, kan de blandas i en emulsion. Majonnäs, till exempel, skulle vara en emulsion av ägg och vegetabilisk olja. När det gäller frukt-smaksatt drycker, tillsats av glycerol ester av trähartser ger frukt oljor för att bli kvar i suspension när det blandas med vatten. Detta innebär att en burk orange-flavored soda skulle ha en konsekvent apelsin smak, inte ett lager av orange olja flytande på toppen av kolsyrat vatten. Utan ester av trähartser som en stabilisator, den flavoring olja skulle så småningom separat och dryck skulle bli obehagliga.

Det finns inga belägg för att trähartser innebär någon form av hälsofara för konsumenterna. Federal regelverk gör att mer än 100 delar trähartser per miljon, vilket i huvudsak innebär det bara finns ett spår det faktiskt trähartser i en typisk kan av citrus-flavored soda. Det finns andra stabilisatorer godkända för användning i drycker, men tillverkarna anser glycerol ester av trähartser vara det bästa och mest naturliga alternativet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.