Vad innebär Food and Wine Pairing?

Även om det finns ingen fast uppsättning regler när hopkopplingen vin med mat, finns det några vanliga riktlinjer som kan hjälpa till att skapa en trevlig match. Den första tumregel är att ett antal livsmedel kommer att göra en gratis hopkoppling med ett visst vin, och vice versa. Den globala marknaden expanderar, är mer druvsorter som odlas i större delar av världen, vilket innebär en konstant förändring av smaker och egenskaper viner. På samma sätt skapar den ständiga påverkan av nya köket stilar utvecklas smakerna i maten. Eftersom dessa förändringar äger rum, gamla reglerna för att koppla ihop vin gradvis bli passé. Och självfallet har varje person olika smak, så vissa kan finna en viss ihopkoppling spektakulära, medan andra tycker samma hopkopplingen äckligt. Den bästa metoden för att utforska huruvida ett vin och mat par väl är testa ihopkopplingen själv! Börja med en ren smak. Detta kan uppnås genom att ta några klunkar av unflavored kolsyrat vatten, eller genom att äta en osaltat knäckt. Vill inte borsta tänderna! Nästa ta en klunk av vinet för att se hur det smakar på egen hand. Sedan ta en liten tugga av maten. Innan svälja maten tar en liten klunk vin. Om en obehaglig smak inträffar, är detta inte en bra parning. Vinet ska få fram smakerna av mat, och vice versa. Svälja, och sedan ta en klunk av vinet. Vinet ska smaka mer komplexa, och har mer karaktär än den första klunken.

grundregler är följande; dricker vitt vin till fisk och ljust kött och dricka rödvin med vilt och rött kött. Drick lättare viner före tyngre viner och dricka torra viner före söta viner. I de flesta fall tar ett par garvsyra röd inte bra med fisk, eftersom det skapar en metallisk smak. Men ett rött vin med låg tanniner, såsom en fyllig Pinot Noir, kan koppla ihop utmärkt med lax, eller fisk serveras i en röd sås. Steak kan ofta övermanna en mild vit. Ett fylligt, EK Chardonnay, dock kan stå upp till och komplimang magert rött kött. Det finns mer att tänka på när ihopkopplingen vin och mat än den typ av kött. Övriga livsmedel egenskaper nämns vikten på skålen, ingredienser, och beredningen. Rostning, vare grönsaker eller kött, skapar en tyngre måltid, liksom användningen av såser och marinader. Färskvaror som sallader och stek är lättare. Lämpliga vin för dessa livsmedel kommer att återspegla vikten av skålen.

intensitet smak är en annan faktor att beakta när man skapar en gratis ihopkoppling. Till exempel, en ljus-men-kryddig maträtt som ryktade grönsaker skulle koppla ihop bra med en syrlig, fruktig vitt, som en Sauvignon Blanc, eller en Riesling. En glasyr eller en minskning sås ger en stark, koncentrerad smak, och skulle koppla ihop bäst med en köttig röd, som en Syrah, snarare än en fyllig Merlot.

Beakta även syra och sötma i vinet och maten, och välj par som skapar en balans. Om vinet inte uppfyller syra och sötma i maten, kommer vinet sannolikt falla platt. Allmänhet, vitt vin par bättre med sura livsmedel än rött vin. Den tannin i rött vin brukar uncomplimentary att sura livsmedel.

Även om den allmänna tanken är att matcha egenskaper hos ett vin med dem i maten för att skapa en balans, finns det vissa fall där det motverkande av vin och Mat kan skapa ett anpassat ihopkoppling. Rikedomen av ankor kan vara trevligt tonas ned genom en skarp vit. Kanske viktigaste påminnelse är att betrakta vin ihopkopplingen en mottaglig art. Förslagen här är riktlinjer, inte mandat. Individuella preferenser kommer att avgöra om en ihopkoppling verkligen är lämpligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.