Vad bör jag veta om Sushi Etikett?

äta sushi kan vara en stor upplevelse, speciellt i en traditionell anläggning. Många av reglerna för sushi etikett är sunt förnuft, men det finns några saker om att äta sushi som är unika. Observation av alla aspekter av sushi etikett är ett tecken på respekt för itamae eller kock, och restaurangen. En ansedda anläggning kommer att ha en öppen bar yta bakom vilken itamae fungerar. Människor som vill prata med kocken och umgås med andra besökare ska sitta i baren, medan människor som inte bör välja ett bord. När människor sitter, kan en servitris ta med varma handdukar som används för att torka av händerna innan de återvände till servitrisen. Servitrisen kan också erbjuda te eller skull.

Personer som sitter vid baren skall förplikta sushi objekt från kocken, och allt annat från servitrisen. Sashimi, till exempel, skulle beställas från kocken, medan en skål misosoppa skulle beställas från servitrisen. Många människor tycker att deras sushi erfarenhet är roligare om de ber kocken att ge rekommendationer. Kocken kommer att avgöra vilket sushi rätter är bäst för skyddshelgon, och välja den bästa tidpunkten för varje maträtt. Låntagare bör notera att fråga "Vad är frisk" är mycket stötande, eftersom det innebär att restaurangen har fisk som inte är färsk.

Sushi inrättningar förvänta sig att folk att beställa flera gånger, så enda som tre typer av sushi förs ut på en gång. Det är mycket viktigt att lämna en ren tallrik i reglerna för sushi etikett, och folk bör undvika overordering. Det hjälper också att känna till olika typer av sushi: sushi är gjord med bitar av rå fisk och vinegared ris, medan sashimi är vanlig fisk och makizushi rullas sushi. Sushi är tänkt att ätas i en tugga, och en gång biten upp, borde sushi aldrig läggas tillbaka på tallriken.

Om Sushi tas från en gemensam tallrik, bör den breda änden av ätpinnar vara används, snarare än slutet som placeras i munnen. Folk borde aldrig passera bitar av sushi till varandra på tandpetare, eftersom det påminner om buddhistiska begravningar och en kränkning av sushi etikett. När det gäller nigiri, livsmedelsindustrin doppas i shoyu med fisken nedåt eftersom riset kommer att absorbera alltför mycket sås, vilket ger en smak obalans. När den inte används, kan ätpinnar vara kvar på chopstick resten. Om chopstick dygnsvilan inte lämnas bör ätpinnar läggas över shoyu skålen, i vinkel parallellt med bar. Chopsticks ska aldrig vara utvilad på sidan av en platta eller fastna i en skål i en vertikal vinkel.

Många sushi inrättningar erbjuder sida rätter såsom syltad ingefära, som används som gommen rengöringsmedel. De är avsedda att ätas mellan tuggor, istället används för att klä sushi. Kocken skapar varje del av sushi med en noggrann avvägning, och lägga till sida rätter kommer att uppfattas som en förolämpning sushi etikett. Om soppan är beställt, kan man komma utan en sked, i vilket fall det är lämpligt att dricka soppan ur skålen, med stora bitar ur den soppa med pinnar.

itamae kan uppskatta en gåva av en öl eller ett glas skull från skyddshelgon om han eller hon arbetar på kvällen, även om detta inte behövs. Kockar uppskattar också mycket när folk visar intresse och respekt, och de är ofta tillhandahåller gärna off-menyn rätter eller tutorials till kunder som är genuint entusiastiska över sushi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.