Vad är några olika typer av tomater?

Tomater är ettåriga växter hemma i Sydamerika, odlas för sina färgglada och saftiga frukter. När europeiska upptäcktsresande först kom till Amerika, infördes de till tomat, och de förde smakrika frukt tillbaka med dem. Medan Nightshade relativa möttes först med misstänksamhet, det var slut omfamnade och tomater har blivit ett allmänt förekommande inslag i köken i många nationer.

Så borde inte komma som någon överraskning, det finns ett antal olika sorter av tomat. Kommersiellt poäng är i aktiv odling, och beräkningar visar att det kan finnas flera tusen sorters tomater. Dessa tomater varierar i storlek från jätten biff tomater till små körsbärstomater, och de finns i färger som gult, grönt och lila förutom de klassiska röda. Många har också unika smaker, och är mer lämpade för vissa tillämpningar än andra. Den klassiska jordgloben tomat gruppen, som består biff tomater, omfattar tomater som tenderar att vara röd och ungefär runt. Globe tomater kan ätas råa eller kokta, och de tenderar att ha fasta, smakrika köttet. Dessa sorter är bland de mest odlade, kommersiellt, eftersom de har ett så brett spektrum av användningsområden.

Roma tomater, å andra sidan, tenderar att vara mer avlånga i formen, och de är mer lämpade för matlagning och förädling till produkter som tomatpuré. Vissa människor kallar tomater i denna grupp "pastatomater," just av den anledningen. Plommontomater klassificeras också i denna grupp, även om de är mycket mindre än många andra romer sorter.

Många kockar gillar att jobba med små tomater såsom körsbär och päron tomater. Dessa tomater är ofta fylld med smak, och de gör ett utmärkt tillskott till rätter som sallader och salsa. De tenderar också att vara mer sött än andra tomatsorter, särskilt när de är gula, med gula tomater i allmänhet sötare. I många fall är små tomater som säljs på rankan, med konsumenterna drar frukter av vinrankan som behövs.

Slutligen, den övergripande termen "släktklenod tomater" används att hänvisa till ett antal arv sorter som brandywines och zebror. Heirloom tomater tenderar att vara mer smakrik och saftig, och de kan vara mer riklig frö. De kommer också i spännande färgkombinationer, som randiga gröna och vita eller lila och grönt, och de kan ha oregelbundna former också. Heirloom tomater är utsökt råa och kokta, och de finns i många specerihandlare och torghandel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.