Vad är några olika typer av ätbara Nuts?

En mutter är en växt embryo med en härdad skal som är avsedd att skydda den tills den förfaller i ett ungt träd som senare kommer att växa till en fullt vuxen planta. Kroppen av en mutter tenderar att vara företagets krispigt och mycket fet, och det råkar vara en favoritmat av ett antal djur. Det finns ett brett sortiment av ätliga nötter över hela världen, med många länder har odlingar av nötter producerar träd för det specifika syftet att generera nötter för kulinariska nötter. Nötter kan även skördas i naturen.

Ätbara nötter har varit en viktig del av människans kost i tusentals år. Eftersom de är skyddade av en fast yttre skal, nötter kan lagras under längre tid utan att riskera att gå dåligt. De är också hög halt av protein och ett sortiment av andra vitaminer och mineraler, beroende på den specifika muttern, vilket gör dem en bra kosthållning. Människor har också odlat en smak av nötter, allt från de rika, feta makadamianöt till resurssnålare och lite bittermandel. Den botaniska definitionen av nöt är faktiskt ganska sträng, en mutter måste ha en woody eller steniga yttervägg, och frö är fri eller delvis smält. I köket, dock termen "muttern" är mycket brett och omfattar baljväxter som jordnötter, stenfrukter såsom mandlar och frön som pinjenötter och solrosfrön. Den kulinariska definitionen av nöt tycks omfatta alla slags oljig kärna, oavsett om kärnan är en riktig nöt.

Mandel, pistaschmandel, kokosnötter, hasselnötter, pekannötter, valnötter, pinjenötter, kastanjer, paranötter , cashewnötter, bokollon och butternuts bedöms alla ätliga nötter, oavsett om de är sanna nötter. Alla dessa livsmedel delar drag av rik, fet köttet som kan pressas till olja eller ätit ur handen. Vissa av dessa nötter behöver gå igenom flera steg för bearbetning innan de släpps på marknaden, valnötter, till exempel stenfrukter, vilket innebär att de omfattas av en seg skal som tas bort att exponera hårt skal innan nötterna skickas till marknaden.

Allergier mot ätbara nötter är mycket vanliga. Eftersom "nut" i kulinariska termer är ett brett ord, är det möjligt för någon att vara allergisk mot vissa nötter, men inte för andra. En jordnötsallergi, till exempel, är vanligen begränsad bara till jordnötter medan allergi mot nötter som valnötter kan tyda på att någon är allergisk mot en rad stenfrukter inklusive mandel och bokollon. Eftersom villkoren för en nöt allergi kan vara förvirrande, de flesta människor som vet att de är allergiska mot nötter undvika ätbara nötter helt, eftersom de inte vill riskera allvarliga allergiska reaktioner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.