Vad är några exempel på thailändska köket?

Maten i Thailand är otroligt varierande, men några gemensamma trådar kör igenom alla thailändska köket. Beroende på vilken region i Thailand ett besök, mat som Larb eller Pad Thai kan vara överallt, eller omöjliga att spåra. Olika regioner i Thailand har också fokus på att använda unika kryddor och ingredienser som inte finns i andra delar av Thailand.

Thailändsk mat är mycket populära bland konsumenterna utanför Thailand, och ett antal restauranger runt om i världen tillhandahålla alla typer av thailändska läckerheter. Känna till några grunderna i thailändsk mat kan hjälpa människor att göra beställningar på restauranger, eller värd thailändsk stil middagar.

Alla thailändska köket tenderar att använda nya, enkla ingredienser kombineras i en wok och ångad eller rör stekt, och ris spelar en central roll i thailändska måltider. Som regel består en thailändsk måltid med ett sortiment av rätter som alla tog fram tillsammans med rikliga mängder ris. Den lagring av thailändska köket balanserar fem smaker: sött, salt, surt, varmt och bitter och kryddor kan ofta fås att justera dessa smaker att smaka. Fisksås, eller nam pla, sweet chilisås och chili pulver är vanliga smaktillsatser. Ingredienserna i thailändska köket varierar, men kokosmjölk, ingefära, citrongräs, lime, galanga, Kefer lime blad, tamarind, koriander och chili är alla vanliga införanden i thailändsk mat. Förutom att serveras plain , ris används också i thailändska köket att göra ett antal saker, bland annat nudlar av olika tjocklekar och omslag för vårrullar som kan serveras färsk, kokt eller stekt. Thailand har ett antal nudel rätter, inklusive den berömda Pad Thai. Förutom Pad Thai, är det också möjligt att hitta rad na, en nudelrätt med en rik sås och PAD se EW, uppståndelse stekt skålen med breda nudlar och sojasås.

Thailand är också väl känd för ett brett sortiment av kryddiga till milda curryrätter. Grön, gul och röd curry finns i många delar av Thailand, tillsammans med Massaman curry, en indisk inspirerad maträtt. Currygryta är kanske en av de mer kända inslagen i thailändska köket, tillsammans med soppor som Tom Yam och Tom Kha Gai. I nordöstra del kockar gör också Larb, en syrlig sallad garneras med mynta. I Central Thailand, satay och andra grillade rätter är ofta tillgängliga.

thailändska köket kompletteras med ett antal desserter, såsom klibbigt ris med mango, en mycket populär sweet finish till en fyllning thailändsk måltid. Friterade bananer och glass är inte heller ovanligt, tillsammans med sötpotatis pudding. Och naturligtvis skulle ingen thailändsk måltid vara komplett utan rikliga portioner av söt thailändska iste, utblandat med kokosmjölk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.