Vad är några exempel på judiska köket?

Mycket som det judiska folket, det judiska köket otroligt varierande, och det är svårt att peka ut en enskild kulinarisk tradition som särskilt "judisk. " Olika judiska grupper som Ashkenazi och sefardiska människor laga mycket olika livsmedel, som innehåller lokalt tillgängliga ingredienser och regionala traditioner. Alla judiska köket delar gemensamt drag att vara kosher, vilket innebär att det sker i enlighet med judiska dietlagar, men det kan omfatta allt från apfelstrudel till Vorschmack. I enlighet med judiska kosten lag, innehåller judiska köket inte fläsk eller skaldjur. Mejeri och kött är också traditionellt tillagas och serveras separat. Många rätter i judiska köket också religiös symbolik, speciellt bröd och kakor. Barkis, till exempel, är flätade samman för att representera manna, eller flätade som en stege som leder till himlen. Bröd kan också gräddas i former som duvor och knapparna för att representera olika symboliska händelser i judisk historia, och söta desserter anses också vara symboliskt viktigt, eftersom de innebär önskningar om lycka. I många regioner är judiska köket mycket lik medelhavsmat. Sefardiska judar, till exempel förbereder en massa rätter med oliver, hela korn och färska grönsaker, liksom israeliska judar. Falafel, hummus, couscous, och massor av fisk är vanligt förekommande i Medelhavet judiska köket. Ashkenazi judar från Östeuropa tenderar att förbereda tyngre soppor och grytor, med rätter som blintzes, Borsjtj, gulasch och Kugel är gemensam. Judiska köket har också en lång historia av betning och rökning, så det är vanligt att hitta lox och andra konserver skylten judiska måltider.

Under vissa tider på året, får observatörer av den judiska tron äter anmärkningsvärt liknande måltider, oavsett var de är. T. ex. under Hanukkah det är tradition att äta stekta i olja, till minne miraklet med Chanukka ljus. Den påskmåltiden är också mycket traditionell, inklusive sådant som bittra örter, salt, osyrat bröd och Charoset att symbolisera olika aspekter av Påsken historien. På Rosh hashana, det judiska nyåret, folk äter massor av söta livsmedel, granatäpplen, och fisk för lycka i det nya året.

Bröd och vin är särskilt viktiga i den judiska traditionen, vilket är anledningen till dessa livsmedel är välsignade före sabbaten måltid. Av tradition är brödet täckas under sabbaten välsignelser, och blottade för sin egen välsignelse. Många av de livsmedel och traditioner förknippade med judiskt kök har en lång och intressant historia, och gästerna på en judisk måltid uppmuntras att ställa frågor för att lära mer om judarnas historia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.