Vad är några exempel på det grekiska köket?

Liksom alla medelhavsköken, det grekiska köket kännetecknas av användning av massor av olivolja, fisk, färska grönsaker och fullkornsprodukter. Eftersom Grekland är så nära till Mellanöstern, många av rätterna har Mellanöstern influenser, och vanliga grekiska rätter som fylld druva blad och baklava kunde anses turkiska så mycket som de grekiska. Traditionella grekiska köket har många hjärtliga smaker och det är oftast mycket mångskiftande, som omfattar en frikostighet av hav och land.

Grekland särskilt gynnar produktionen av får, höns och getter. Nöt-och griskött är ganska ovanligt i det grekiska köket, med majoriteten av grekisk ost görs med får-eller getmjölk. Både får och getter tenderar att vara mer smakrik och mörk när den kokas, och dessa Köttet är ofta grillas i form av souvlaki att föra ut sina naturliga smakämnen, eller stekta i rika grytor som också innehåller säsongsbetonade grönsaker som okra och äggplanta. Kyckling är också en vanlig ingrediens för måltider och soppor, med avgolemono soppa är en populär grekisk kycklingsoppa.

Fisk och skaldjur är också ett vanligt inslag i det grekiska köket, speciellt varelser som bläckfisk och bläckfisk, som är grillad och serveras både varm och kall. Fisk kan också pocherat eller stekt och serveras med olivolja, citron, salt och peppar. Produceras på mark i Grekland är också mycket olika, oliver används för att göra olivolja och saltade oliver, som finns överallt på alla grekiska måltid, och Grekland är också en stor växande klimat för vindruvor, färska örter, tomater, okra, bönor, squash , gurka och potatis, som alla inslag tungt i grekiska rätter.

Några av de mest kända exemplen på grekiska rätter är meze, eller aptitretare. Dolmades, ostar, lätta sallader, bakverk med phyllo deg som spanakopita, och ett brett sortiment av ostar är vanliga grekiska aptitretare. Meze kan även puréer och doppa såser gjorda av ingredienser som bönor, aubergine, vitlök, potatis och yoghurt, och en tallrik med smårätter serveras vanligtvis med citron kilar och vin, raki, eller ouzo.

grekiska desserter är ganska tydlig, eftersom det grekiska köket är en tung betoning på användningen av honung för ett sötningsmedel istället för socker. Grekiska efterrätter kan nästan smärtsamt söt, kör allt från känsliga smörig kourambiedes till rika, bröd. Desserter kan serveras med Metaxa, en söt grekisk konjak, och de är ofta förvånansvärt lätt, utanför deras sötma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.