Vad är Community Supported Agriculture?

gemenskapen Supported Agriculture (CSA) är ett begrepp som har funnits i USA i en organiserad form sedan mitten av 1980-talet, fastän det började i Schweiz och Japan på 1960-talet. I grunden är CSA om att koppla samman konsumenterna med de människor som odlar sin mat, i utbyte mot en uppsättning årsavgift, CSA medlemmar får en låda med levererade produkter regelbundet från jordbrukare som växte det. Många människor i industrialiserade länder deltar i CSA program under olika namn för att få en stadig tillförsel av färska, friska, ofta ekologisk och lokal mat. var konceptet CSA ursprungligen togs fram på 1960-talet och verkar ha uppstått oberoende i Japan och Schweiz. I båda länderna var oroliga medborgare om livsmedelssäkerhet och koppla mellan människor och ger dem mat. Urban-baserade lokala grupper tog kontakt med bönder, och etablerade en prenumeration system. År 1984 införde Jan VanderTuin, från Schweiz, konceptet till USA. Grundavgiften ingår en låda med produkter, oftast var och en till två veckor. För en extra avgift kan abonnenterna få ägg, mejeriprodukter, frukt, honung och andra specialiteter från gårdar som erbjuder dem. CSA lådor levereras till hem eller till en central upphämtningsplats, beroende på storleken av CSA program och arbetskraft gården har.

Normalt folk gå en prenumeration CSA, där de får en fluktuerande mängden produkter levereras från jordbrukaren. Innehållet i en CSA box varierar beroende på säsong, men de flesta bönder försöker ge en varierad blandning sina CSA kunder, tillsammans med information om produkten till exempel hur det har odlats och sätt att tillaga den. Konsumenterna uppskattar den lokalt odlade produkter och djupare förbindelse med marken, och bönder gynnas genom att ha en uppsättning grupp som lovar att stödja dem, stickning av jordbrukaren i tider av god skörd och dålig. Ibland kan en mer formell aktieägare CSA kommer att utvecklas. I en aktieägare CSA, aktieägare delta i beslutsfattandet, och ofta köpa eller hyra en bit mark, hyra en jordbrukare att arbeta med det. Gruppen beslutsfattande saldon input från abonnenter och jordbrukarens kunskap för att skapa ett samarbetsavtal. I detta fall många aktieägare spenderar också tid arbetar på gården.

Att vara medlem i en CSA-programmet erbjuder livsmedel av hög kvalitet till en rimlig kostnad, och många låginkomstfamiljer ansluta CSA grupper av detta skäl. Maten är ofta ekologiska, är vanligtvis inom 100 miles, och rutorna ofta införa medlemmar till nya smak upplevelser. Talrika Internet resurser finns för att finna lokalt baserade CSA grupper i Kanada, USA och Europa, använd din favorit sökmotor för att leta efter en nära dig om du är intresserad och vill veta mer eller ta en provprenumeration.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.