Vilka är de olika typer av kryddor i världen?

Worldwide hundratals kryddor används rutinmässigt, från den mycket välkända svartpeppar till otydliga ajowan utsäde. De kan delas upp i ett antal olika kategorier, till exempel hur en krydda beter sig i matlagning eller regionen som en krydda kommer från. Att hålla ett brett tvärsnitt av smakämnen händig kan vara användbara för människor som vill utforska olika metoder att tillaga och krydda mat. P

Kryddor är tillverkade av bark, frön, rötter, hartser och knoppar av växter . De kan användas färska eller torkade för lagring, och de kan köra allt från eldiga paprika till stickande Bockhornsklöver. Många också klump örter, tillverkade av bladen av växter, med kryddor, även tekniskt örter bör ses i en särskild kategori. Grönsaker som används vid smaksättning som lök, vitlök och selleri också kan betraktas som en krydda i vissa fall. En del människor bryter typer av kryddar med vad en krydda gör när den läggs till mat. Söt, varm, stickande, och smaken är de fyra grundläggande kategorier. Fänkålsfrön är ett exempel på en söt krydda, medan svartpeppar är en klassisk het krydda. Asafoetida är en vanhedrande skarp krydda och malen ingefära är en välbekant syrliga krydda. Ofta är ett saldo på tre eller fyra av dessa anteckningar som krävs för att rätt maträtt smak, vilket är anledningen till syrliga kryddor hamna i söta rätter som äppelpaj.

Andra människor kategorisera typer av kryddor genom deras nationers ursprungsland, eller den mat som de är vanligt förekommande. Några exempel på typer delat detta sätt inkludera indiska, franska, italienska och marockanska kryddor. Dessa kök har några kryddor som rutinmässigt förekommer, såsom gurkmeja i Indien, och dessa smaker är ofta förknippade med dessa regioner i världen. Marockansk mat, till exempel inte smaka helt rätt utan spiskummin i många fall.

Spice blandningar som Berbere, curry, kinesiska fem kryddor, italiensk kryddblandning, Herbes de Provence, Pumpkin Pie Spice, och masala behandlas också som sorters kryddor. Dessa blandningar integrera känner smak kombinationer från anmärkningsvärt kök, och de kan användas för att förbereda en mängd olika livsmedel, från fransk stil stekt kyckling till en indisk curry. Spice blandningar kan kompletteras med mindre vanliga ingredienser, för folk som gillar att leka med smaker.

Några vanliga kryddor som vanligtvis lätt att hitta är: salt, peppar-baserade smaker som paprikapulver och svartpeppar, kummin, koriander, muskotblomma, muskotnöt, ingefära, saffran, gurkmeja, kryddpeppar, kryddnejlika, kanel, anis, arrowrot, kummin, Annattoextrakt frön, senap, kardemumma, citrongräs och enbär. Mer ovanliga medlemmar gryddhylla omfatta sumak, amchur, korn av paradiset, Aji, galanga, mahlab, kala jeera, charnushka, bockhornsklöver, Gumbo fil och zatar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.