Vad är skillnaden mellan en mutter och en baljväxter?

Alla som någonsin haft ett argument över en korrekt klassificering av en jordnöt har förmodligen insett att skillnaden mellan en mutter och en baljväxter är inte alltid uppenbara. Både trindsäd och nötter består av en enkel torr frukt som inuti en pod eller skal, men en undersökning av detaljer, de två grupperna visar sig ha betydande skillnader. I strikt botaniska användningen av begreppet, en mutter kommer vanligtvis bara ett frö och de flesta kommer att ha två. Men baljväxter ofta innehåller flera frön, det är inte ovanligt att en ÄRTSKIDA att innehålla ett halvt dussin ärter.

Dessutom är en riktig nöt alltid indehiscent, vilket betyder att den inte kommer att öppna på egen hand. Majoriteten av baljväxter är dehiscent, öppnar naturligtvis längs en söm på två sidor. Återigen är det ÄRTSKIDA ett tydligt exempel på detta. är frön av en sann mutter aldrig bifogas äggstocken väggen, medan baljväxter innehåller ofta frön bifogas deras pods. Att bara titta på dessa gemensamma distinktioner, är det fortfarande oklart om en jordnöt är en baljväxter eller en mutter: det innehåller två frön, är pod indehiscent, och utsädet är inte knuten till äggstocken väggen. Dessa egenskaper garanterar att det är en unik medlem oavsett vilken familj den tillhör, men inte utesluta det från att tillhöra någon. En ärta är en baljväxter, är en mutter en mutter, och jordnötter identitetskris inte klart framgår i sitt namn. I själva verket är en jordnöt en baljväxter. Tekniskt, baljväxter är antingen växter eller frukter av växter kategoriserade i Fabaceae eller leguminosae familj-två utbytbara namn på samma klassificering. Bland de egenskaper som redan nämnts, den här familjen känd för den höga proteinavkastning av dess frukter och kapacitet för baljväxter för att fylla på kväve i marken, vilket gör baljväxter idealisk för användning i växtföljd.

Men innan vad rättas, är det viktigt att notera att i allmänt språkbruk kan den botaniska definitionen av nöt väga mindre tungt än sina kulinariska definition. I kulinariska termer är en nöt alla stora utsäde som används i livsmedel och kommer från ett skal. Denna grupp omfattar stenfrukter, frukter som innehåller en hård gropar, såsom mandlar och kokosnötter, frön som inte är nötter, till exempel cashewnötter och nötter majs, och, naturligtvis, jordnötter.

Vanliga grönsaker är: bönor, ärter, alfalfa, klöver, och jordnötter.

Vanliga sant botaniska nötter inkluderar: valnötter, pekannötter, och kastanjer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.