Vad är skillnaden mellan en kastrull och ett Pan?

Det kan ibland vara svårt att skilja mellan en gryta och en kastrull. Är en grund kruka verkligen en stekpanna eller en djup pan verkligen en pott? Det kan bli förvirrande för även de mest erfarna kockar. Det finns dock några sätt att skilja mellan de två. En skillnad mellan en gryta och en kastrull deras storlek och form. Krukor är djupare, med höga sidor. De har en cirkulär bas, och sidorna på en pott tenderar att gå rakt upp. A pan, å andra sidan är ganska grunt. Sidorna får endast komma upp ett par inches från basen. De sidor av ett pan kan gå rakt fram, men de kan också kurvan ut i en vinkel, vilket ger en bättre tillgång till samtliga livsmedel och för ett bättre inomhusklimat. En wok är en stekpanna där sidorna gå ut i vinkel flera inches. Botten av en kastrull är vanligen rund, men det kan också vara kvadratiska eller rektangulära. De typer av handtag som används är också en skillnad mellan en gryta och en kastrull. Krukor har två små handtag, medan en pan har ett längre handtag. En annan skillnad mellan en gryta och en kastrull är deras syfte. En pott används typiskt för vätskor. Krukor är bäst för att göra soppa och grytor och kokande vatten till pasta. Krukor är också bäst för att göra pott stek eller andra långsamt tillagade måltider. De höga sidorna sprider värmen genom innehållet i pannan snabbt, istället för att bara uppvärmning från botten, så att vätskor till värme snabbare. Kokkärl används för sautering och pan stekning mat. De är bäst för ägg, grillade smörgåsar och rör-frites. Eftersom kokkärl har en bred bas, tillåter man en ytlig lager av mat att laga snabbt och jämnt. Det är därför de är bäst till pannkakor eller crepes.

Krukor ha fler bilagor finns tillgängliga för dem än kokkärl har, och detta är en annan skillnad mellan en gryta och en kastrull. Krukor använda ångfartyg, skär pasta, och mer att göra matlagningen enklare. Krukor kan också ha dubbel panna bilagor. Kastruller i allmänhet inte har en massa extra tillbehör för att maximera nyttan av dem. Eftersom de är grunda, det finns inte utrymme för något som ska läggas.

Även om det finns skillnader mellan grytor och stekpannor, är det möjligt att använda dem för liknande matlagningstekniker. Till exempel kan Bräsera eller långsam tillagning en köttbit i en liten mängd vätska, ske i en kruka eller en kastrull. Vissa pastarätter, i synnerhet sådana där pastan är kokt i med brynt kött som i stekpanna måltider, görs i pannor. Dessutom kan en pott vara korrekt kallas en stekpanna, men en pan kan inte riktigt kallas en pott. Be någon ta en pan kan innebära antingen en kastrull eller en stekpanna och en kastrull är tekniskt en pott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.