Vad är näringsvärdet i potatisskal?

Förr var skalad potatis skinn före tillagning med tanken att de skulle bli renare och därmed friskare. Lyckligtvis för de människor som har haft det tråkiga jobbet med peeling potatisskal, ta bort dem är inte bara onödigt, utan också kan vara skadlig. Lämnar potatisskal intakt kan göra tillagad med potatis mer näringsrika.

potatisskal lagra många näringsämnen som också innehåller mycket fiber, vilket är viktigt för en hälsosam diet. Lämnar potatisskal på också hjälper till att bevara näringsämnen i kött av potatis, som har en tendens att fly under tillagningen. Baserat på en 2000 kalorifattig diet, en stor bakad potatis, inklusive huden, har 278 kalorier. Endast 3 av dessa kalorier från fett. En bakad potatis innehåller bara 1% av fettet ersättningen anses ingå i en hälsosam kost, med 0% av detta är mättat fett. Det potatis, liksom huden, är en stor källa till vitamin C, vitamin B6, koppar, kalium, mangan och kostfiber. Potatis och skinn potatis innehåller 18% av det rekommenderade dagliga intaget av järn och 7,5 gram protein, som sällan i grönsaker i så höga koncentrationer. Potatisskal innehåller också en mängd fytonäringsämnen, som är en naturlig källa av antioxidanter som hjälper till att förhindra cellulära försämring av kroppen. Den fytonäringsämnen finns i potatis omfatta karotenoider, flavonoider, och caffeic syra.

Potatis klassificeras som en tuber, vilket glödlampa eller rot, och innehåller ett protein som kallas patatin specifika för dessa typer av grönsaker. Patatin fungerar också som en effektiv antioxidant och hjälper till att sänka blodtrycket. Potatisskal kan även bidra till att ge skydd mot hjärtsjukdom och cancer. Det finns många goda sätt att laga potatisskal. I USA, däremot, är de ofta äts i ohälsosamma sätt. Fet fransk potatis, bakad potatis lastade med smör och gräddfil, och skinn potatis staplat högt med ost och bacon är några vanliga exempel. Den smaktillsatser tillsätts ofta i potatisskal är vanligtvis hög halt av mättat fett, som är kända för att bidra till hjärt-kärlsjukdomar och därmed motverka skydd potatisen själv erbjuder. Hälsosammare alternativ till den feta smakämnen vanligen ut på potatisskal omfatta hummus, lök och alternativ smör, bland annat.

Det bör påpekas att i många områden, är potatisodlingar besprutas med kemikalier för att skydda dem mot skadedjur och sjukdomar. Dessa bekämpningsmedel kan komma att koncentreras till potatisskal. Alla konsumenter som är oroade över möjligheten att intaget av bekämpningsmedel kanske vill köpa ekologiskt odlad potatis.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.