Hur vet jag om en frukt eller grönsak är i säsong?

Det finns många sätt att berätta om en frukt eller grönsak är i säsong, och det finns flera skäl att söka frukter och grönsaker som är i säsong. Många producera ex smakar bäst när de äts i säsong, och de tenderar att transporteras över kortare sträckor, eftersom de inte behöver odlas i delar av världen där de är i säsong. Det är också mer miljövänligt att köpa när en frukt eller grönsak är i säsong, eftersom de inte behöver odlas i klimat kontrollerade växthus. En av de bästa sätten att berätta är att använda en frukt och grönsaker diagram som är relevanta för din del av världen. Vissa speceriaffärer dela ut sådana diagram, och du kan ofta få ett diagram genom ett EU Supported Agriculture (CSA) förening. Det finns också ett antal webbplatser som tillhandahåller sådana diagram. Prova att söka efter "frukt och grönsaker tillgänglighet diagram" och din region med en sökmotor. Dessa diagram kan också ge information om wildcrafted mat som svampar. En annan ledtråd är kostnaden och utseende av produkten. När en frukt eller grönsak är i säsong, tenderar att vara riklig i affären, och betydligt billigare än vad det är samtidigt under lågsäsong. Det kan också titta särskilt bra, vilket tyder på att det har väl vuxit och plockade på topp. Bär, till exempel att vara fyllig och full utan tecken på missfärgning medan säsong, medan utanför säsong bär kan förefalla skrumpen, mögliga eller grötig. När en grönsak är i säsong, kommer det tenderar att vara mindre, med en mer anbud konsistens och intensiv smak, snarare än stora, Woody och smaklös. Som en allmän regel är våren en bra tid för anbud nya frukter och grönsaker. Färskpotatis, rädisor, vattenkrasse, salladslök, greener sallad och sparris är alla i säsongen i början av våren. Senare under våren kommer du att se ärter, lök, rädisor, rabarber, spenat och vissa bär såsom jordgubbar. På sommaren finns ett överflöd av sommar squash i säsong, tillsammans med hallon, meloner, varm paprika, aubergine, bönor, majs, tomater, stenfrukter och okra.

Nedgången är den tid då mörkret gröna bladgrönsaker som grönkål och mangold är säsong, tillsammans med Persimoner, vindruvor, päron, äpplen, vinter squash, jams, broccoli, och naturligtvis pumpor. På vintern kan du hitta potatis, betor, mörka bladgrönsaker, vinter squash, rovor, rädisor, citrusfrukter, morötter och kål i säsong. Många vinter grönsaker kan ätas året runt, med hjälp av en jordkällare för lagring.

Fastställandet av om en grönsak är i säsong är också beroende om var, exakt, du leva, särskilt om du vill äta lokalt. När du närmar dig ekvatorn, blir mer saker tillgängliga året runt, men du kan också gå miste om saker som kräver frost att mogna ordentligt. I mer norra eller södra extrema klimat, mindre livsmedel tillgängliga året runt, och saker som mörka bladgrönsaker och rotfrukter är mer rik och mångskiftande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.