Vad är skillnaden mellan rött kött och vitt kött?

Skillnaden mellan rött kött och vitt kött varierar beroende på vem du pratar med. Som en allmän regel, folk använder termen "vitt kött" som beteckning för kött som är svagt innan de kokas, t. ex. kyckling, fläsk och fisk. Rött kött, å andra sidan är kött som är typiskt röd innan tillagning, vilket är fallet med nötkött och lammkött. Uttrycket "vit och mörkt kött" som också används för att beskriva två olika typer av kött i ett enskilt djur, oftast inom fjäderfänäringen. En del säger att rött kött från däggdjur, medan vitt kött är från andra djur. Andra skapar en tredje kategori för spel. Det är inte heller ovanligt att se fåglarna med en hög koncentration av mörkt kött som ankor och gäss som kategoriseras som "rött kött", trots att deras kött är blek före tillagning. Förvirringen över rött kött och vitt kött kan vara frustrerande för konsumenterna, särskilt när de läser om saker som en ökad risk för cancer i samband med rött kött, eftersom man inte vet vilket kött som åsyftas.

Ett sätt att tänka på uppdelningen mellan rött kött och vitt kött är smaken. Vitt kött tenderar att vara mer mild, vilket är fallet med både kyckling och fläsk, medan rött kött har en mer intensiv djur smak. Rött kött är rött eftersom de har en högre koncentration av myoglobin, ett ämne som hjälper musklerna använda syret mer effektivt. Myoglobin skapar en distinkt mörk färg, och det låter också muskler som ska användas till en varaktig och omfattande verksamhet som stående och gående. I en värld av fjäderfä, mörkt kött har också en högre koncentration av myoglobin, eftersom det kommer från delar av kroppen som har mer muskulös utveckling, vingar och ben. Vitt kött i exempelvis bröstet är mindre muskulös, konstruerade för korta utbrott av makt snarare än långvarigt arbete. Man kan säga att rött kött är för regelbunden daglig användning, medan vitt kött är avsett för snabba svar som inte lidit särskilt länge. Denna skillnad mellan rött kött och vitt kött är lättare för att hålla fast, eftersom kött klart kan kategoriseras som har någon långsam rycka muskler avsedda för långvarig användning eller snabbt rycka reflex muskler.

När det gäller hälsorisker, skillnaderna mellan rött kött och vitt kött verkar primärt vara relaterat till myoglobin och fetthalt. Vissa studier har visat att myoglobin kan spela en som ännu inte förstått roll i kroppen som kan öka risken för cancer, och fetter med röda kött är definitivt hälsorisker. Vitt kött är oftast smalare, vilket är ett av de skäl de har traditionellt varit touted som friskare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.