Vad är skillnaden mellan brunt och vitt ris?

När riset är skördade måste det bearbetas innan den skickas till marknaden. När det gäller både vitt och brunt ris, den oätliga yttre skrovet av riset tas bort så att säden av riset är tillgänglig. Att göra vitt ris, de enskilda korn är mer avskalade: den kli och groddar och också tagits bort, och korn är polerade vara vit och slät. Brunt ris, överlåts dock med dessa yttre lager intakt, och eftersom huvuddelen av näring finns i dessa lager, brunt ris bättre för konsumenten. Det finns flera skäl att dra ris ner till kärnan spannmål. Den första är att det kokar fortare, och tenderar att skapa fluffigare ris. I många delar av världen, denna typ av ris är att föredra eftersom vissa konsumenter tycker att det smakar bättre. Dessutom näringsrikt yttre lager av ris har också ett antal bra fett som kan härskna om riset är dåligt lagras eller inte ätit tillräckligt snabbt. Vitt ris är mycket lång hållbarhet än brunt ris, och kan lagras i flera ogynnsamma förhållanden. Brunt ris bör förvaras i kylskåp, helst, och även ätit inom sex månader.

Tyvärr har många människor i utvecklingsländerna är starkt beroende av ris för nutrition. Medan dessa människor åt brunt ris traditionellt, en växande trend mot vitt ris konsumtionen har lett till näringsmässiga brister i vissa delar av världen. I vissa områden är risproducenter försöker avvärja detta problem genom att näringsmässigt bepansra sitt vitt ris med viktiga vitaminer och mineraler, vilket är ett positivt steg. Det är dock omöjligt att ersätta den värdefulla fibern skalat bort med kli och groddar av ris spannmål. Den växande insikten om att brunt ris är helt enkelt bättre har lett till utbildning kampanjer och insatser för att öka mängden brunt ris tillgänglig för personer som har näringsmässiga obalanser.

Fiber är en oerhört viktig del av människans kost, och serverar ett antal kosten funktioner. Livsmedel som innehåller mycket fiber bidrar till att upprätthålla tarmens hälsa, förebygga cancer, motverka fetma och påverka sannolikheten att få både hjärtsjukdomar och diabetes. Av denna anledning flesta kostrekommendationer innehålla en hög konsumtion av fullkornsprodukter, inklusive brunt ris. Många konsumenter, men utelämna "hela" från "korn" och äter mycket kraftigt bearbetade, avskalade spannmålsprodukter som vitt bröd och vitt ris, antagligen eftersom dessa smaker vädja till deras gommar mer. Tråkigt nog har dessa livsmedel inte samma kostvanor värde som fullkorn gör, och hög förbrukning av dem kan leda till kost obalans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.