Vad är några unika Delikatesser från hela världen?

En delikatess är någon mat som en specifik kultur anser sällsynta eller särskilt värdefulla. Ofta är dessa livsmedel verkar väldigt konstigt att människor i andra kulturer än den där de har sitt ursprung. Vissa livsmedel kan anses som en delikatess i en kultur, och kan betraktas som vanligt, eller ens oätliga, i en annan. En delikatess kan vara sällsynta eller svårt att förbereda sig i en kultur och lättillgängliga i en annan, vilket leder till olika åsikter om maten. Det finns tusentals delikatesser finns i hela världen, med de flesta kulturer har minst en mat som de anser särskilt speciell. Dessa kan variera från relativt vanligt läckerheter som Maine hummer i USA, till ganska sällsynt livsmedel, till exempel fågelbo soppa, gjord av saliv bygger bon i grottan snabbt. I många kulturer , kan olika delar av ett djur betraktas som en delikatess, även om djuret i sig inte. Detta beror ofta på den begränsade storleken på den del på djuret, men det kan också ha att göra med svårigheten att förbereda det. I Spanien krås av kycklingar är stekt och serveras som mollejas . I Newfoundland en populär delikatess är stekt tungan eller kinden torsk. I Indonesien kan du hitta friterad monkey tår som en utbredd delikatess. I Vietnam kan du även hitta en restaurang som serverar hjärtat av en orm, medan det fortfarande stryk!

Att människor i USA, en av de märkligaste typer av delikatessen vi ser människor i världen äter är insekter. I många kulturer, i själva verket är insekter inte ens betraktas som en delikatess, utan snarare en stapelföda. De är vanligtvis ganska hög halt av protein och olika vitaminer och mineraler, och är ofta mycket lättare att jaga än större spel. I Australien larven av en cossid fjäril äts antingen kokta eller råa, och brukar kallas witchetty larver. I Vietnam du kan hitta skorpion på menyn. I delar av Afrika hittar du gräshoppor stekt upp. Andra gräshoppor, såsom Cicada, är också ätit i hela världen. I Kambodja hittar du fågelspindlar på vissa platser. Och chokladöverdragna myror kan hittas i specialitet marknader över hela världen. I stort sett alla djur du kan tänka äts någonstans i världen. Och någonstans att djuret är sällsynt nog, kommer det att betraktas som en delikatess. Djur som ett land anser helig, såsom katter eller hundar, kan anses vara en delikatess i ett annat land och serveras på högklassiga restauranger. Djur som verkar exotiska och gulliga att de flesta amerikaner, såsom känguru, kan finnas i grannskapet slaktare i ett land som Nya Zeeland eller Australien. Sparvar, sjögurkor, sköldpaddor, sniglar, bläckfiskar, vildsvin, sjöborrar, grodor, hästar och Abalone är bara några av de vardagliga critters att avveckla som delikatesser i en kultur eller annat.

västerlänningar i Afrika ofta en rysning av att äta lokala högvilt som delikatesser, liksom, även om de kan helt enkelt vara en stapelvara i kosten för lokalbefolkningen. Djur som vårtsvin, zebra, Porcupine, och gnu är alla relativt vanliga. Djur som man kan kräva särskilda tillstånd för att jaga, eller kan vara direkta olagligt att döda, ibland har särskild status som delikatesser. Detta kan inkludera lejon, elefanter, noshörningar, flodhästar, och olika primater.

Ytterst kan allting vara en delikatess, beroende på var du är. Om du bor i norra Kalifornien, kanske Abalone vara ytterligare skaldjur du äta med vänner när det är säsong. Om du är japanska, dock, och betala mer än $ 100 US dollar för en enda del, skulle det definitivt kännas som en delikatess.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.